24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Vučić: Sa Merkel o čeliku, KiM, ekonomiji

Predsednik Vučić sastaće se u sredu u 16 sati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom će, kako je sam najavio, razgovarati o tome kako da nam pomogne u vezi sa kvotama EU za čelik, Kosovu i Metohiji i ekonomiji.

To će biti njihov 15. susret do sada, uključujući i vreme kada je bio premijer, a Vučić kaže da, i pred toga, oseća tremu.

„Zato što je reč o osobi koja je izuzetno odgovorna i ozbiljna, sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, pa su pokušavali da je šarmiraju i slično. Suviše je ona ozbiljna, morate dobro da se pripremite, da imate odgovore na sva pitanja, da dobro razumete šta Nemačka želi, da razumete šta Srbija želi i možda biste dobili najviše“, rekao je Vučić u Davosu gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

Kako je rekao, uprkos ličnim garancijama predsednika EK Žan Klod Junkera, Srbija nije srećna suštinom odlukom EU o čeliku i zbog toga će nastaviti da moli Merkelovu da nam pomogne.

On je naveo da je premijerka Ana Brnabić imala sastanak sa predstavnicima kineskog Hbisa i da će oni nastaviti da rade. „Nastavićemo da se borimo i moliću kancelarku da nam po tom pitanju pomogne“, rekao je Vučić.

„Naravno, tu je i Kosovo i Metohija i ekonomija“, rekao je Vučić i dodao da je Merkelovoj već zahvalan, jer pokazuje ozbiljnost i razume koliko politička situacija na Balkanu nije jednostavna.

Kako kaže, nikada sam ne traži sastanke sa njom, jer je ona i previše zauzeta, ali da ona pokazuje odgovornost što sama to traži i želi da vidi šta mi mislimo i da nam ukaže kakva je nemačka politika.

„Veoma važan sastanak“, rekao je on.

Na konstataciju novinara da je Davos mesto za ekonomske kontakte, pokretanje poslova i pitanje šta je u tom smislu planirao, Vučić kaže da je uvek veoma značajan forum, a na opaske onih koji kažu da je to mesto gde se ide „tek da nekog sretneš i napraviš selfi“, on podseća da je upravo ovde začeta priča o železari u Smederevu.

„Spasili smo Srbiju za, do sada, najmanje 300 miliona evra, a tek koliko je tu ljudskih sudbina. Eto, koliko je važno razgovarati, truditi se i boriti“, rekao je Vučić.

Naveo je da će se u Davosu sastati i sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom, sa predstavnicima kompanija koje već rade u Srbiji ili hoće da dođu, da je sreo i potpredsednika ruske vlade i mnoge druge, kao i da je važno što će tu biti i japanski premijer Šinzo Abe.

 

Related posts

Preminula Milena Glogovac

Mica Milakov

Poslednji pozdrav prijatelju i saborcu! Vučić se oprostio od Saše Miloševića

Nikola Toadjer

Uhapšen ubica iz Aranđelovca

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija