23. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Junker umiruje Vučića u pogledu kvota na čelik

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je odgovor  predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera na svoje pismo od 10. januara 2019. godine, u kojem je predsednik Vučić ukazao na moguće posledice koje bi zaštitne mere Evropske unije na uvoz pojedinih kategorija čelika prouzrokovale u Srbiji. U odgovoru predsednika Evropske komisije se kaže:

 

“Vaša Ekselencijo, dragi Aleksandre,

 

Na moj zahtev, članovi Komisije i njihove službe održali su brojne sastanke sa premijerkom Brnabić i njenim timom tokom proteklih meseci. Ovi sastanci su održani kako bismo u potpunosti razumeli Vašu zabrinutost, a u cilju pronalaženja održivih rešenja, kako bi na njih odgovorili. Takođe, imao sam priliku da o tome nedavno lično razgovaram sa premijerkom.

 

Tokom ovih sastanaka, predstavnici Komisije su postavili pravne okvire kojih se moramo pridržavati i objasnili zašto verujemo da predložene mere Evropske unije neće imati značajan uticaj na Srbiju.

 

Naša je procena da u okviru predloženih zaštitnih mera na uvoz čelika uobičajeni trgovinski tokovi Srbije za tri kategorije proizvoda ne bi bili uopšte ili bar ne značajno pogođeni. U svakom slučaju, klauzula o reviziji koju smo uveli nedvosmisleno uključuje mogućnost prilagođavanja zaštitnih mera ukoliko one dovedu do štetnih efekata, kao što je rizik po stabilnost ili razvoj ekonomije prioritetnih trgovinskih partnera.

 

Pored toga, na osnovu Vašeg zahteva, Komisija se obavezala da preispita situaciju najkasnije do jula 2019. godine. Tokom ove provere biće razmatrani najnoviji podaci o uvozu (uključujući nivo uvoza za 2018. godinu), što može stvoriti mogućnost za promenu referentnog perioda.

 

Verujem da cenite napore koje je Komisija uložila kako bi razmotrila zabrinutost koju je Srbije izrazila.

 

Budite uvereni da će Komisija pažljivo pratiti razvoj situacije u okviru ustanovljenih zaštitnih mera i preduzeti odgovarajuće korake u cilju prilagođavanja mera, ukoliko to bude neophodno.”

 

 

Related posts

Zaraženo više od 2.000 ljudi u Srbiji!

Branislava Grčić

U Klinickom centu Vojvodine 84 pacijenta obolela od virusa korona, dva na respiratoru

Jasmina Petkovic

Sastanak Vučića i Kurtija u utorak u Briselu

Alba Jovanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija