29. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Politika Vesti

SNS: Politički program SzS promovisanje nasilja nad ženama

Promovisanje nasilja u društvu i nad ženama očigledno je deo političkog programa Saveza za Srbiju ocenile su članice Predsedništva SNS i pozvale civilne sektor i sve koji se bave javnim poslom, da osude progon od strane čelnika SzS-a svih onih koji drugačije misle od njih.

Članica Predsedništva SNS Maja Gojković kazala je na konferenciji za novinare da je očigledna politika SzS-a da se promoviše nasilje, kao i da to pokazuje to što se svakoga dana šalju poruke ženama, koje drugačije misle, da su „kurve“.

“To je opasna politička poruka koja promoviše nasilje u našem društvu i mi smo se danas okupile da pozovemo civilni sektor i sve žene koje se bave javnim poslom da osude progon svih nas koje drugačije mislimo od SzS”, kazala je Gojković.

Dodala je da su svi svedoci da je jedan od čelnika SzS Sergej Trifunović juče brutalno napao novinarku Srpskog telegrafa, nakon čega je nastavio sa napadom tako što se izvinjavao kurvama što ih je poredio sa novinarkama.

“Ovo je samo još jedan u nizu napada na žene u našoj državi i sigurna sam da nije poslednji. Ovde smo kao predstavnice žene, kao predstavnice 51 odsto populacije i kao predstavnice ženskog pola koje se bave javnim poslovima da poručimo i kažemo stop nasilju nad ženama i da pošaljemo poruku da žene u Srbiji nisu kurve”, istakla je Gojković.

Ona je ukazala da veći deo javnosti, medija i civilnog sektora, kao i oni koji su zaduženi da brinu o rodnoj ravnopravnosti, nisu reagovali na te uvrede.

Dodala je da su napadi i uvrede na žene počele sa napadom na premijerku Srbije Anu Brnabić, kada je Veselinović pozivao na njeno silovanje, a nastavilo se tako što je Trifunović promovisao ideju da je predsednica Skupštine Maja Gojković fuksa.

“I to samo zato što imam drugačije mišljenje, zato što podržavam predsednika Aleksandra Vučića. Žrtva njihovog nasilja i verbalnog i fizičkog je i supruga Olivera Ivanovića koja nije želela da im se pridruži na jednom protestu, novinarke Pinka, Studija B. Svi smo zajedno i moramo da kažemo stop političkim programima SzS koje se odnose na žene”, kazala je Gojković.

Upitala je šta još treba da se desi da poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković reaguje, kao i da mediji počnu da pišu o fenomenu nasilja nad ženama koju promoviše SzS.

Osudila je ponašanje poslanica SzS koje ćute na tu temu, a vrlo su glasne kada se priča u Mreži žena u Parlamentu, koji je, prema njenom mišljenju, obesmišljena.

“Upozoravamo i žene koje obavljaju javne i važne poslove da ne treba da podstiču ovako ponašanje i omalovažavanje žena koje se ne slažu sa politikom SzS, a koju promovišu nasilnici koji očigledno bez programa imaju da ponude samo maltretiranje, ponižavanje žena. Očigledno je da je njihova poruka da je nama mesto na štajgi, u javnoj kući, da nismo za obavljanje javnih i važnih poslova”, istakla je Gojković.

Navela je da je i predsednica opštine Stari grad Irena Vujović jedna od žrtvi nasilja, kao i da se u tom slučaju takođe naišlo na ćutanje većeg dela javnosti i civilnog sektora.

Podsetivši da je Slobodan Georgiev kazao da sve ljude koji su došli da pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina ispred Hrama Svetog Save treba strpati u logor, Gojković je kazala da čelnici SzS pozivaju na linč ljudi koji se nalaze u SNS i svih onih koji ne misle kao oni.

Članica Predsedništva SNS Nela Kuburović istakla je da gotovo svaki dan imamo primer kako će “siledžijski savez da se ponaša prema ženma”, što je počelo sa nasilničkim ponašanjem prema premijerki Srbije, a nastavilo se sa ponašanjem prema predsednici Skupštine.

“Gotovo svaki dan imamo primere kako će siledžijski savez da demosnstrira svoj program u oblasti vladavine prava i zabrani diskriminacije”, kazala je Kuburović i dodala da nasuprot tome SNS demonstrira sve vreme nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja.

“Pokazali smo prethodnih godina da to nije samo na rečima, već smo to konkretizovali i konkretnim zakonskim rešenjima i upravo zahvaljujući inicijativi Aleksandra Vučića danas imamo zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji se primenjuje nešto više od 19 meseci, imamo nova krivična dela koja do sada nismo imali -polno uznemiravanje, proganjanje i zato pozivam državne organe da još jednom preispitaju da li u ovim slučajevima elemenata krivičnog dela”, kazala je Kuburović.

Istakla je da SNS neće stati na ovim zakonskim rešsenjima i da će nastojati da pokažu da nasilje ni u kojem obliku nije dozvoljeno i ne može da postane opšte prihvaćeno.

Kazala je da će se nastaviti sa radom na zaoštravanju krivičnog zakonika za svaki oblik nasilničkog ponašanja.

“Suština je nulta tolerancija prema svakom obliku nasilja”, istakla je Kuburović.

Funkcioner SNS Biljana Popović Ivković najoštrije je osudila uvrede koje su juče upućene novinarki i kazala da je i sama nakon što je juče reagovala i sama sam bila izložena linču.

“Pored toga što su nasilnici, Ðilas, Trifunović i drugi u SzS su i ženomrsci. Oni i njihovi sledbenii su juče poslali poruku da je dozvoljeno da žena bude ubijena i da je kurva”, kazala je Popović Ivković i istakla da takvo nasilje moraju svi da osude.

Navela je da su iz SzS poslali jasnu poruku da je žena kurva i da je treba ubiti i podsetila da je 2018. godine u Srbiji stradalo 33 žene u porodičnom nasilju.

“Ðilas koji organizuje takozvane građanske poruke šalje poruku tuci i ubi svoju ženu”, kazala je Popović Ivković.

Ona je izrazila očekivanje da će se svi akteri društva, nevladine organizacije, poverenica, mediji, stati u odbranu žena.

“Mene još više zabrinjava što žene u SzS ćute na ovu temu”, kaže Popović Ivković i ističe da je isti taj Trifunović koji je juče novinarku nazvao kurvom otišao korak dalje i predsednika Vučića uporedio sa Adolfom Hitlerom – nacistom koji je ubio 70 miliona ljudi.

“To je bolesno, taj čovek pod hitno treba da zatraži lekarsku pomoć”, kazala je Popović Ivković.

Related posts

Predsednik Vučić sa čelnicima instituta o hitnoj nabavci vakcina

Jasmina Petkovic

Predsednik PS, Vulin: Tadić je bivši ne zato što su o tome odlučivale ambasade, već zato što su o njemu odlučivali Srbi

Jasmina Petkovic

Vesić : Velika politička zloupotreba se rasvetljava

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija