19. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Ispred Hrama više od 120 hiljada ljudi

Predsednici Putin i Vučić obišli Hram Svetog Save. Na platou ispred Hrama pozdravilo ih više od 120 hiljada ljudi. Hvala vam na prijateljstvu,poručio na srpskom jeziku Putin, po izlasku iz Hrama.

„Hvala vam na prijateljstvu“, ponovio je još jednom i na ruskom.

Ispred Hrama čekalo ga je, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, preko 120.000 ljudi iz svih delova Srbije, prema procenama policije.

Predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, obišli su večeras u pratnji patrijaraha Irineja, Hram Svetog Save i simbolično postavili kockice u mozaik sa likom Isusa Hrista i potpisali se na fresku sa njegovim likom.

Deo mozaika gde su postavili kockice je u bojama srpske i ruske zastave.

Patrijarh Irinej je nakon tog simboličkog gesta, rekao predsedniku Rusije da je to još jedan dokaz prijateljstva dva naroda i zamolio ga za dalju podršku i pomoć. Voljni smo da pomognemo“, uzvratio je Putin.

 

 

Oni su prvo obišli kriptu u hramu, gde su u pratnji patrijarha Irineja i starešine hrama, vladike Stefana, upalili sveće, a potom obišli ostali deo hrama kako bi se upoznali šta je sve urađeno u njemu od 2011. godine.

O toku radova predsednike Vučića i Putina informisali su patrijarh Irinej i ruski akademik Nikolaj Aleksadrovič Muhin, koji rukovodi radovima na mozaiku i ukrašavanju hrama.On je njima predstavio upravo završeni mozaik Bogorodice, visine preko 8 metara, koji će biti postavljen ispred kompozicije „Hrista spasitelja“, koji se nalazi u kupoli i visok je 12 metara.

Samo njegovo lice je dimenzija četiri metra, a raspon ruku je 17,35 metara, rekao je Muhin i dodao da se činilo da je kupola neverovatno složena i neizvodljiva, ali da je završena.

„Sada kada smo je završili, već smo pristupili glavnom delu oltara hrama. Kupola je već završena i odvijaju se radovi na ostalim delovima „, rekao je Muhin i predstavio ceo projekat, odnosno kako će izgledati istočni deo Hrama.

„Važno je da se ima u vidu da je Hram veličanstven. Koristimo kao ukras zlato i posebnu plavu boju“, rekao je Muhin.

Do sada je uz pomoć ruske kompanije „Gaspromnjeft“ finansirana izrada cele kupole u mozaiku, najveće kupole u pravoslavnim hramovima koja je urađena u mozaiku, površine čak 1.250 kvadrata.

Celokupna ikonografija Hrama Svetog Save urađena je pod rukovodstvom ruskog mozaičara akademika Muhina.

„Mozaik je vrlo skup i koštaće preko 30 miliona evra, ruska strana isfinansirala je prvu etapu, „Gaspromnjeft“ je konkretno finansirao kupolu, sada se očekuje da će ruska strana pomoći i za drugu etapu, a Vlada Srbije je spremna da isfinasira ostatak mozaika“, rekao je za Tanjug vladika Stefan.

U hramu su bili i predsednica parlamenta Maja Gojković, potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović i drugi ministri vlade Ane Brnabić, predsednica RS Željka Cvijanović, članovi ruske delegacije.

 

Na dolasku u Hram dva lidera, u pratnji patrijarha Irineja, dočekala su zvona, a ispraćeni su uz zvuke pesme „Ovo je Srbija“.

Posetom vračarskom Hramu Putin završio jednodnevnu posetu našoj zemlji, četvrtu po redu.

Veliki broj građana iz cele Srbije krenuo je od Terazija u šetnju podrške predsednicima Rusije i Srbije Vladimiru Putinu i Aleksandru Vučiću,Ulicom kralja Milana do Hrama „Svetog Save“, da bi pozdravili dva predsednika.

Na čelu kolone građani nose transparente na kojima piše: Spasiba president i Za slobodnu i pristojnu Srbiju.U koloni je i kamion u kome je trubački okrestar Dejana Petrovića.

Takođe, oni nose zastave Srbije, zastave sa likom Aleksandra Vučića na kojima piše „Vučić Srbija“, zatim zastave sa obeležjima SNS na kojima piše „Vučiću Srbine“, transparent na kome su fotografije srpskog i ruskog lidera, a može se videti i transparent na kome piše: „Jedan od 300 miliona“.

Na jednom transparentu piše i: „Sloboda, pravo, čast, pravda, mir-jednim imenom Putin“, kao i: „NATO decenijama traži najače rusko oružje, a ono im je pred nosem, jedno je u Rusiji- to je rusko srce, a drugo najače je Putin“.

Ima i transparenata s natpisima „Za slobodnu i pristojnu Srbiju“, „Srbija i Rusija večni prijatelji“, a na ruskom i srpskom jeziku napisano je i „Srbi i Rusi – braća zauvek“.

 

Katarina Gačević iz Arilja rekla je Tanjugu da je danas došla u Beograd kako bi pružila podršku predsedniku Vučiću i poseti predsednika Rusije Vladimira Putina.

Prema njenom mišljenju, ceo srpski narod trebalo bi da bude zahvalan na ordenu Aleksandra Nevskog koji je Putin dodelio Vučiću.

„Potrebno je da odnose zasnivamo na tradiciji i pravoslavlju i da što bolje ekonomski sarađujemo. Rusija je ogromna zemlja i samo njihova naklonost i razumevanje dosta znači Srbiji u svetu koji je danas pun kontrasta“, kazala je Gačević.

Prema njenom mišljenju, Rusija u današnjem svetu punom nestabilnosti održava ravnotežu i Srbiji moze dosta da doprinese i pomogne na putu ka stabilnosti.

Milan Maksimović iz Loznice rekao je reporteru Tanjuga da je došao da se zahvali predsedniku Vučiću na tome što je pozvao „najboljeg čoveka na svetu“ Vladimira Putina.

On smatra da je za dobijanje ordena Aleksandra Nevskog potrebno da se neko dokazuje 100 godina, te da je taj orden presednik Srbije zaslužio svojim radom i naporima da Srbiju vodi putem napretka.

Inače, šetnja građana koji su u Beograd došli iz mnogih gradova Srbije biće završena na platou kod Hrama „Svetog Save“ gde će građani pozdraviti predsednike Rusije i Srbije.

Podršku poseti Vladimira Putina Srbiji dali su na ovaj način građani iz cele Srbije, Kraljeva, Loznice, Niša, Kruševca, Kragujevca, Novog Sada…

Related posts

Ministar Vulin: Nastavićemo da ulažemo u JZZ, zaštita svedoka od presudne važnosti

Nikoleta Dragaš

Košarkaši Srbije sutra protiv Italije za plasman na OI

Ivana Bogdanovski

Vučić i Bocan-Harčenko: Konkretni dogovori i zajednički projekti

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija