24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

“Sećanjem od zaborava”: Skulpture i slike pančevačkih umetnika dosad neviđene u Muzeju

U Narodnom muzeju u petak, 18. januara, biće otvorena izložba “Sećanjem od zaborava” umetničke grupe „Pančevo 5“, koja je osnovana pre 60 godina. Izložbu zajedno realizuju Narodni muzej i Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva. Interesantno je da će na ovoj izložbi biti predstavljena dela koja publika do sada nije imala priliku da vidi.

Umetnička grupa „Pančevo 5“ osnovana je u septembru 1958. godine. Činilo ju je 4 slikara i jedan vajar, akademski slikari Stojan Trumić, Ksenija Ilijević, Jovan Vitomirov, Dobrivoje Vojnović i akademski vajar  Božidar Jovović.

Vlajić ističe da je ovim umetnicimazajedničko to što su svi radili u pančevačkim srednjim školama.

Izložbom “Sećanjem od zaborava” Narodni muzej počinje sezonu u novoj godini. Miroslav Birclin, direktor Muzeja, kaže da je ova izložba interesantna jer su dela u njoj iz privatnih kolekcija koja do sada nisu viđena.

Izložbu zajedno realizuju Narodni muzej  i Zavod za zaštitu spomenika kulture, a autori izložbe su Nikola Vlajić savetnik i istoričari umetnosti Dimitrije Jovanov i Damir Prašnikar. Izložba će biti otvorena u petak, 18. januara, u 19 sati i 30 minuta u Narodnom muzeju.

Related posts

Ministar Nedimović u Plandištu

Mica Milakov

Vučić posle Pariza: Kosovo ni danas, ni iduće godine ne može u Unesko

Nikoleta Dragaš

Novi pad korona brojki, 60 novozaraženih

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija