27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Beograd u bojama ruske i srpske zastave dočekuje Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin dolazi u Beograd gde će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Tokom posete biće potpisan 21 sporazum, trećina je iz oblasti inovacija i digitalizacije.

Dok Srbija četvrti put čeka Vladimira Putina, njegov saputnik do Beograda Sergej Lavrov uoči posete sa porukom i to u vezi sa starim nametanjem izbora Srbiji – Rusija ili EU.

“To je mentalitet koji je odavno prevaziđen i održava stari kolonijalni pristup”, kaže Lavrov, ruski šef diplomatije.

Ipak, sa Zapada stižu saveti da se ne može sedeti na dve stolice. Beograd uveren u put sa dva koloseka – i članstvo u Uniji i prijateljstvo s Rusijom.

“Evropska unija se ne snebiva da kaže da Srbija prvo mora da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u Evropsku uniju, a kao drugo, treba da se složi sa politikom EU prema Rusiji, uključujući i pridruživanje nametanju sankcija”, rekao je Lavrov.

Dok je zvanični Beograd nebrojeno puta isticao da sankcije Moskvi neće biti uvedene, istovremeno evropski zvaničnici gotovo da nisu propuštali priliku da podsete da Srbija mora da uskladi spoljnu politikom sa Briselom.

“Mislim da EU nema bojazan od ove posete, oni znaju da imamo bliske veze sa Ruskom Federacijom, da nisu samo tradicionalno bliske. Jedan od rezultata ove posete je da ćemo imati veću sigurnost snabdevanja gasom”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

O produžetku gasovoda “Turski tok” 

Otuda će se razgovarati o produžetku gasovoda “Turski tok” do Srbije. Do tada, širiće se skladište gasa u “Bantskom dvoru”. S tim u vezi najavljeno je potpisivanje sporazuma.

“Po pitanju ‘Petrohemije’ mi se trudimo da pronađemo strateškog partnera, postoji zainteresovanost ruske strane, postoje zainteresovane i druge kompanije iz drugih zemalja, a videćemo šta će tender pokazati”, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Do tendera drugi tek treba da stignu. Sedam sporazuma iz oblasti inovacija i digitalizacije, koji će omogućiti saradnju kompanija, fakulteta, instituta. Sarađivaće se u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

“Mi smo izdvojili određene resurse da se srpski studenti obučavaju kod nas. Za Srbiju nuklearna nauka nije nova, želimo da obnovimo ono što je bilo u vreme Jugoslavije. Planiramo da organizujemo zajednički centar za tehniku, inovacije i nauku”, rekao je Aleksej Lisačov, generalni direktor korporacije “Rosat”.

“Radi se o potencijalu koji nuklearna energija ima u medicini, u poljoprivredi, i u čistoj vodi. Potencijali su ogromni”, kaže Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije.

Očekuju se novi ugovori za obnovu železnice

S Rusima nezaobilazna tema je infrastruktura. Iz kredita od 800 miliona dolara uveliko se obnavlja srpska železnica. Očekuju se novi ugovori za prugu Stara Pazova – Novi Sad, zatim za Dispečerski centar i obnovu dela barske pruge. Možda ne prugom, ali do Rusije stiže sve više srpskih proizvoda. Očekuje se da će izvoz premašiti milijardu. Ne i koliko bi moglo. Na listi prednjače jabuke, potom hartija, gume, pumpe…

“Ono što raduje – da se pojavila nova roba, prehrambeni proizvodi, tipa pekarski, konditorski i to polako kreće da se širi”, kaže Jelena Jovanović iz PKS-a.

Za širenje prepreka standardi, pa naša rakija ne može do ruskih prodavnica. Dok smo mi nivo metil-alkohola u rakiji prilagođavali evropskim pravilima, Rusi su svoja promenili. Ipak, u toku su pregovori sa evroazijskom zajednicom da se lista proizvoda za izvoz bez carine proširi.

“Da bescarinski režim bude za šećer, duvanske proizvode, ulje, tvrde sireve, živinsko meso”, kaže Jelena Jovanović.

Sporazum o slobodnoj trgovini neki su, međutim, shvatili i previše slobodno, pa su uvozili robu iz evropskih zemalja, a potom je plasirali na rusko tržište.

“Stalno bdimo nad tim, sa novim pravilima suzbili smo reeksport, ali kao svaka vrsta kriminala, ne mogu da kažem da smo 100 rešili”, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Zbog toga je prošle jeseni uhapšeno 60 ljudi. Oni koji legalno posluju u Rusiji su recimo izvezli više od 200.000 tona jabuke po većoj ceni nego na evropsko tržište.

 

Related posts

“Ju grupa” nastupila u Starčevu

Jasmina Petkovic

Mržnja zbog političke nemoći sve veća: Mnogi lideri vređani kroz istoriju, ali samo Vučiću napadaju decu

Nikoleta Dragaš

Vučić primio u oproštajnu posetu ambasadorku Nigerije

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija