1. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Nema obolelih od gripa južnobanatskom okrugu

Epidemiološka situacija što se tiče sezensog gripa u Južnobanatskom okrugu uobičajena za ovaj period godine i trenutno nema obolelih od gripa.  Za  sada su potvrđeni slučajevi sezonskog  gripa na teritoriji Beograda, Nišavskog i Južnobačkog okruga. Prisutan je virus tipa A  koji se i očekivao i koji se nalazi u vakcini.

Prema podacima  Instituta “Batut”, od početka sezone, zaključno sa 4. januarom, u Srbiji je registrovano 47.612 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je 13 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne sezone U  Instititutu   za Javno zdravlja Vojvodine potvrđen je virus gripa AH1i AH3 ali za sada  u Južnobanatskom okrugu nema izolovanih virusa.

Što se tiče epidemiološke situacije ona je uobičajena za ovaj period i nemamo nekog povećanja koje bi govorilo u prilog da je veća incidenca nego što je uobičajeno čak je ispod srednjeg praga inteziteta.Rekli smo da je izolovan AH1 AH3  u vakcini toga ima i oni koji su vakcinisani, očekujemo da su ili zaštićeni ili sa blažom kliničkom slikom . Ja sam uvek za vakcinaciju samo ne znamo ko će biti brži virus ili brži organizam da stvori odbrambena tela sa vakcinom koju sada primamo .

 Pomoć lekara traže pacijenti koji kijaju kašlju i malaksali su. Za sezonski grip je karakteristična i visoka temperatura, bolovi u mišićima i glavobolja.  Grip mora da se odleži jer se organizam bori da pobedi virus, ističu lekari. Antibiotici ne pomažu. Treba unositi dosta tečnosti i lekove za snižavanje temperature. Takođe je obavezno i provetravanje prostorija, što je važno u borbi protiv gripa. Povećanje broja obolelih se može očekivati krajem januara i početkom februara, a najčešća komlikacija koja se javlja je zapaljenje pluća.

 

 

Dodaj komentar

 

Related posts

Radovi u Pančevu zbog izgradnje gasovoda „Turski tok“

Nikoleta Dragaš

  Održana osnivačka Skupština Unije poslodavaca grada Pančeva

Jasmina Petkovic

Lončar:Dovoljno mesta u bolnicama i za naredna tri dana

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija