12. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Nema obolelih od gripa južnobanatskom okrugu

Epidemiološka situacija što se tiče sezensog gripa u Južnobanatskom okrugu uobičajena za ovaj period godine i trenutno nema obolelih od gripa.  Za  sada su potvrđeni slučajevi sezonskog  gripa na teritoriji Beograda, Nišavskog i Južnobačkog okruga. Prisutan je virus tipa A  koji se i očekivao i koji se nalazi u vakcini.

Prema podacima  Instituta “Batut”, od početka sezone, zaključno sa 4. januarom, u Srbiji je registrovano 47.612 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je 13 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne sezone U  Instititutu   za Javno zdravlja Vojvodine potvrđen je virus gripa AH1i AH3 ali za sada  u Južnobanatskom okrugu nema izolovanih virusa.

Što se tiče epidemiološke situacije ona je uobičajena za ovaj period i nemamo nekog povećanja koje bi govorilo u prilog da je veća incidenca nego što je uobičajeno čak je ispod srednjeg praga inteziteta.Rekli smo da je izolovan AH1 AH3  u vakcini toga ima i oni koji su vakcinisani, očekujemo da su ili zaštićeni ili sa blažom kliničkom slikom . Ja sam uvek za vakcinaciju samo ne znamo ko će biti brži virus ili brži organizam da stvori odbrambena tela sa vakcinom koju sada primamo .

 Pomoć lekara traže pacijenti koji kijaju kašlju i malaksali su. Za sezonski grip je karakteristična i visoka temperatura, bolovi u mišićima i glavobolja.  Grip mora da se odleži jer se organizam bori da pobedi virus, ističu lekari. Antibiotici ne pomažu. Treba unositi dosta tečnosti i lekove za snižavanje temperature. Takođe je obavezno i provetravanje prostorija, što je važno u borbi protiv gripa. Povećanje broja obolelih se može očekivati krajem januara i početkom februara, a najčešća komlikacija koja se javlja je zapaljenje pluća.

 

 

Dodaj komentar

 

Related posts

Građani masovno podržavaju listu SNS-a

Jelena Obradović

Deo Pančeva u sredu bez vode

Mica Milakov

Zahvaljujući državnoj politici položaj Roma znatno bolji

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija