15. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat

Meteoalarm u “crvenom”, upozorenje na ledenu kišu i sneg

U celoj Srbiji noćas je bilo izuzetno hladno sa temperaturama koje su bile i do minus 18 stepeni.

RHMZ je izdao upozorenje na svom sajtu u kojem se navodi da se danas pre podne na severu, a uveče i u toku noći, kao i sutra ujutro na severu i zapadu Srbije očekuje lokalna pojava kiše koja se može lediti na tlu.

Upozoreno je i da se u sredu i četvrtak na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije očekuje obilan sneg i značajno povećanje visine snežnog pokrivača.

Usled niskih temperatura i snežnih padavine aktiviran je meteoalarm.

Crveni meteoalarm je na snazi za područje Pomoravlja, Šumadije, zapadne i jugozapadne Srbije.

Kada se “upali” crveni meteoalarm to znači da je vreme vrlo opasno jer su prognozirane veoma opasne vremenske prilike koje izazivaju veliku materijalnu štetu i opasne su za bezbednost ljudi i životinja. Tada se stanovništvu preporučuje da se redovno obaveštava o prognozama i uputstvima stručnjaka.

Narandžasti meteoalarm je aktivan za područja Beograd, Srem, Banat, Bačka, Kosovo i Metohija i jugoistočna Srbija, dok je žuti na snazi u istočnoj Srbiji.

Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Žuti meteo-alarm znači potencijalno opasno vreme. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima i ne preduzimati nepotrebne rizike.

Izgledi vremena u Srbiji za sedam dana, do 15. januara: Pretežno oblačno i hladno, povremeno sa snegom. Obilnije padavine ocekuju se u sredu i cetvrtak, 09. i 10. januara na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije, uz značajno povećanje visine snežnog pokrivača. Mešovite padavine, kiša i sneg, uz lokalnu pojavu poledice moguće su na severu Srbije u sredu ujutro i pre podne, a za dane vikenda i početkom naredne sedmice, od 12. do 15. januara, ponegde i u ostalim krajevima nižim od 500 metara.

VREME U JUŽNOM BANATU

Utorak

Sneg (1-3cm) počinje popodne. Šansa za padavine 50%. Maks: -1°C. Min: -1°C. Vetar J 3->8 m/s.

Sreda

Sneg (3-8cm) počinje popodne. Šansa za padavine 90%. Maks: 2°C. Min: -3°C. Vetar JI 2->6 m/s.

Četvrtak

Maglovito počev od popodne, nastaviće se uveče. Šansa za padavine 70%. Maks: 1°C. Min: -3°C. Vetar SZ 3->9 m/s.

Petak

Pretežno oblačno tokom celog dana. Šansa za padavine 30%. Maks: -2°C. Min: -4°C. Vetar ZSZ 4->9 m/s.

Subota

Pretežno oblačno tokom celog dana. Šansa za padavine 50%. Maks: 2°C. Min: -1°C. Vetar JZ 4->6 m/s.

Nedelja

Pretežno oblačno tokom celog dana. Šansa za padavine 60%. Maks: 3°C. Min: 2°C. Vetar JZ 3->6 m/s.

Ponedeljak

Pretežno oblačno tokom celog dana, vetrovito počev od popodne, nastaviće se uveče. Šansa za padavine 80%. Maks: 5°C. Min: 2°C. Vetar ZJZ 3->19 m/s.

Related posts

Švarglijada u Lokvama – konkurencija sve jača

Nikoleta Dragaš

Oktobarski dani u Opovu

Nikoleta Dragaš

Unikatni radovi kožara Zorana Pešića

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija