29. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat

Meteoalarm u “crvenom”, upozorenje na ledenu kišu i sneg

U celoj Srbiji noćas je bilo izuzetno hladno sa temperaturama koje su bile i do minus 18 stepeni.

RHMZ je izdao upozorenje na svom sajtu u kojem se navodi da se danas pre podne na severu, a uveče i u toku noći, kao i sutra ujutro na severu i zapadu Srbije očekuje lokalna pojava kiše koja se može lediti na tlu.

Upozoreno je i da se u sredu i četvrtak na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije očekuje obilan sneg i značajno povećanje visine snežnog pokrivača.

Usled niskih temperatura i snežnih padavine aktiviran je meteoalarm.

Crveni meteoalarm je na snazi za područje Pomoravlja, Šumadije, zapadne i jugozapadne Srbije.

Kada se “upali” crveni meteoalarm to znači da je vreme vrlo opasno jer su prognozirane veoma opasne vremenske prilike koje izazivaju veliku materijalnu štetu i opasne su za bezbednost ljudi i životinja. Tada se stanovništvu preporučuje da se redovno obaveštava o prognozama i uputstvima stručnjaka.

Narandžasti meteoalarm je aktivan za područja Beograd, Srem, Banat, Bačka, Kosovo i Metohija i jugoistočna Srbija, dok je žuti na snazi u istočnoj Srbiji.

Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Žuti meteo-alarm znači potencijalno opasno vreme. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima i ne preduzimati nepotrebne rizike.

Izgledi vremena u Srbiji za sedam dana, do 15. januara: Pretežno oblačno i hladno, povremeno sa snegom. Obilnije padavine ocekuju se u sredu i cetvrtak, 09. i 10. januara na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije, uz značajno povećanje visine snežnog pokrivača. Mešovite padavine, kiša i sneg, uz lokalnu pojavu poledice moguće su na severu Srbije u sredu ujutro i pre podne, a za dane vikenda i početkom naredne sedmice, od 12. do 15. januara, ponegde i u ostalim krajevima nižim od 500 metara.

VREME U JUŽNOM BANATU

Utorak

Sneg (1-3cm) počinje popodne. Šansa za padavine 50%. Maks: -1°C. Min: -1°C. Vetar J 3->8 m/s.

Sreda

Sneg (3-8cm) počinje popodne. Šansa za padavine 90%. Maks: 2°C. Min: -3°C. Vetar JI 2->6 m/s.

Četvrtak

Maglovito počev od popodne, nastaviće se uveče. Šansa za padavine 70%. Maks: 1°C. Min: -3°C. Vetar SZ 3->9 m/s.

Petak

Pretežno oblačno tokom celog dana. Šansa za padavine 30%. Maks: -2°C. Min: -4°C. Vetar ZSZ 4->9 m/s.

Subota

Pretežno oblačno tokom celog dana. Šansa za padavine 50%. Maks: 2°C. Min: -1°C. Vetar JZ 4->6 m/s.

Nedelja

Pretežno oblačno tokom celog dana. Šansa za padavine 60%. Maks: 3°C. Min: 2°C. Vetar JZ 3->6 m/s.

Ponedeljak

Pretežno oblačno tokom celog dana, vetrovito počev od popodne, nastaviće se uveče. Šansa za padavine 80%. Maks: 5°C. Min: 2°C. Vetar ZJZ 3->19 m/s.

Related posts

Centar za zaštitu i afirmaciju makedonske tradicije i posebnosti organizovao radionicu u Kačarevu

Miroslava Cvejin

Danas je Veliki petak

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić ugostiće danas na ručku patrijarha i episkope

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija