15. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Pančevci s radošću dočekuju Božić, badnja vatra u pančevačkim hramovima

Paljenjem badnjaka po tradiciji obeležen je Badnji dan u svim pravoslavnim hramovima u Pančevu. Proslava Badnjeg dana započela je u Gornjem gradu, a badnjak je upaljen i u Preobraženskoj crkvi, i Svetouspenskom hramu i seoskim mesnim zajednicama. Ispred pančevačkih hramova, ovom prilikom, okupio se i veliki broj vernika koji su položili svoje badnjake u vatru.

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar danas su u pravoslavnim hramovima obeležili Badnji dan. Veliki broj građana okupio se i na večernjoj liturgiji u Svetouspenskom hramu, gde je osveštan i naložen badnjak. Dok se badnjak rasplamsavao i dok su svi vernici bacali svoje badnjake, sveštenici su poželeli svima dobru i uspešnu godinu.

Služenju večernje liturgije u Svetouspenskom hramu, pored velikog broja vernika prisustvovao je i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, kao i mnogi funkcioneri Gradskog odbora Srpske napredne stranke. Nakon službe, badnjak su u portu izneli i založili gradonačelnik Saša Pavlov i sveštenici Svetouspenskog hrama.

U prisustvu velikog broja vernika, posle večernje liturgije badnjak je založen i u porti Crkve Svetog Save na Misi.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju Badnji dan i Badnje veče, dan kojim se svečano najavljuje Božić – dan rođenja Isusa Hrista. Ovaj praznik ujedno je i poslednji dan Velikog božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu Božića.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

RTV Pančevo i Dunav Televizije: Zgroženi smo fizičkim pretnjama koje je uputila Marinika Tepić našem novinaru Milakovu

Mica Milakov

Nosilac liste “Za našu decu – Aleksandar Vučić” u Pančevu dr Slobodan Ovuka glasao u 10.50

Nikoleta Dragaš

Spirić i Simić posetili porodice Stojanović i Maksimović

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija