21. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Srbija Vesti

Veće plate u javnom sektoru

Sa Novom godinom stiglo je i povećanje plata u javnom sektoru. Najviše, 12 odsto dobijaju medicinske sestre i tehničari, lekari i stomatolozi 10 odsto, zaposleni u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti devet procenata, službenici Poreske i Uprave carina 8,5 odsto, a ostalima sledi povišica od sedam procenata.
Zbog toga što je procenat umanjenja prepolovljen, veću platu za pet odsto dobiće i svi zaposleni u javnim preduzećima kojima su zarade svojevremeno smanjene. Od danas je veća i minimalna zarada, a važe i nova pravila penzionisanja.

Od ovog januara pa do kraja godine, žene će u penziju bez kaznenih poena ići sa 62 i po godine.

Da bi ove godine otišle u preveremenu penziju, neophodno im je 38 i po godina staža. Odlaganju penzionisanja doprinosi i stalno podizanje donje starosne granice, i to je jedina promena koja se tiče i muškaraca.

“Što se tiče prevremene penzije, to je kod muškaraca 57 i osam meseci godina života, a kod žena 57 godina”, kaže Stanković.

Nastavlja se i pooštrvanje kriterujuma za penzionisanje sa beneficiranim stažom, s tim što su u prošloj godini za deo njih ukinuti kazneni poeni.

Za isplatu penzija u 2019. uz dodatak za one sa primanjem do 34 hiljade dinara, obezbeđeno je više od 580 milijardi dinara. Nadležni kažu da ekonomski pokazatelji otvaraju dodatne mogućnosti.

Cilj je, kažu, da prosečna penzija koja je sada 26.320 dinara, u naredne tri godine dostigne minimalnu potrošačku korpu, čemu teži i u ovom trenutku nešto veća minimalna zarada.

 

Related posts

Besplatni eRačuni firmama tokom vanredne situacije

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić čestitao Uskrs Hočevaru i vernicima

Aleksandra Miloševska

PREDSEDNIK VUČIĆ POSLE POSETE MEDVEDEVA: Razumeo sam šta su američka i evropska ideja o KiM! Ne mogu me pobediti na izborima, sam ću da se sklonim, ali opet neće moći da pobede

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija