2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti

SPREČIMO NOVU AFERU “KRIŠAN”: Hoće li tužilac opet pred Stankinim sudom da zakasni jedan dan?

Upozoreni aferom “Krišan” vrednom 64 miliona dinara, u kojoj je zamenik tužioca zakasnio sa žalbom pa su vinovnici oslođeni iako se očekivala višegodišnja zatvorska kazna, na vreme predočavamo javnosti da se u Pančevu trenutno raspetljava plandištanski “Skadar” – malverzacije oko izgradnje kanalizacije, gle čuda, isto kao u Kovačici, sredstvima iz pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja.

Molimo Tužioca da ovaj put savesno uradi svoj posao, da pazi da mu saradnici ne okasne, kako odgovorni zbog “greške” ne bi opet bili oslobođeni, a država plaćala milionske troškove, penale i odštete. Ipak, i ako tužilaštvo dobro uradi svoj posao, ostaje sumnja u Viši sud u Pančevu.

Predsednica Višeg suda u Pančevu Stanka Simonović iz dana u dan dokazuje da nije moralno sposobna da obavlja ovaj odgovoran posao. Nju prati sumnja da je trgovala uticajem zbog karijere ćerke Vladane, koju takođe čeka suočenje sa nadležnim državnim organima. Setimo se i presuda protiv Grada Vršca, koje je Ustavni sud ozbiljno iskritikovao.

Naši izvori tvrde da, upravo zbog Plandišta, Stanka pokušava da izbegne moguću suspenziju dok Više tužilaštvo za suzbijanje korupcije u Beogradu ne donese odluku u njenom slučaju. Gde ima dima, ima i vatre, kaže narod. Kako joj onda verovati?

Izgradnja kanalizacije u opštini Plandište u zastoju je već šest godina, zbog duga od 1.5 miliona evra, koji je lokalna samouprava u obavezi da isplati izvođaču radova, firmi “Graditelj” iz Novog Sada, za obavljen posao tokom 2011. i prve polovine 2012. godine.

Nastavak radova dodatno koči i to, što nadležni još češljaju dokumentaciju u postupku protiv bivšeg dugogodišnjeg predsednika te opštine Zorana Vorkapića, koji je lane bio privođen u akciji “Signal”, zbog navodnih malverzacija u tom poslu.

Izgradnja kanalizacije u Plandištu, kroz dve projektovane faze, započeta je septembra 2007. godine u vreme predsednika Vorkapića. Tender je dobio “Napredak” iz Plandišta, a ugovor su potpisali Vorkapić i Dragan Donevski. Investitor je bila Opština, a sredstva su obezbeđena iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Vrednost prve faze radova, prema ugovoru, bila je 47.211.126,22 dinara. Ugovoreno je bilo da se plaćanje vrši u devedeset mesečnih rata. Način plaćanja bio je jedan od najvažnih uslova za izbor na tenderu. Ali, posle dva meseca, zaključen je aneks ugovora, kojim je odobreno plaćanje avansa u iznosu od skoro 14.000.000 dinara.

Septembra 2008. godine zaključen je ugovor za drugu fazu izgradnje kanalizacije u Plandištu. Vrednost radova u ugovoru bila je 124.384.203,35 dinara s PDV-om. Ugovarači su bili isti. Donevski je te godine postao pokrajinski poslanik u poslaničkoj grupi SPS.

“Napredak” je izvodio radove do kraja 2010. godine, kada je ugovor jednostrano raskinut od strane Opštine. Tada su već bila isplaćena sredstva Fonda u iznosu od oko 130 miliona dinara. Posle raskida ugovora zbog nedostatka sredstava i probijanja rokova izgradnje, početkom 2011. godine, ubrzo je pokrenuta nova javna nabavka za izgradnju kanalizacije u Plandištu.

Vorkapić je to nazvao “trećom fazom”, iako je osnov javne nabavke bio isti projekat na osnovu kojeg je zaključen ugovor sa “Napretkom”. Tender je dobio AD “Graditelj”, koji je radove započeo krajem 2011. godine. Vrednost radova bila je 144.444.400 dinara.

Problem je to što je javna nabavka, takozvana “treća faza”, u opisu sadržala istu dužinu izgradnje kanalizacije kao prvobitni ugovor, iako je deo tih poslova “Napredak” već uradio. Isti poslovi su plaćani po dva puta. Presek stanja između dva ugovora nije urađen. Niko nikada nije utvrdio koje radove je izveo “Napredak” i šta su bile ugovorne obaveze “Graditelja”.

“Graditelj” je 2012. godine tužio opštinu Plandište. Sudskim poravnanjem dogovoreno je da im se dug isplati u 48 rata, koje mesečno iznose oko 31.000 evra! Poravnanje je dogovoreno pred Privrednim sudom u Pančevu. Da nije, a naznake u ishod sudskog spora bile su jasne, opština Plandište danas ne bi postojala.

Imamo li pravo na sumnju da većim delom pravosuđa u južnom Banatu gazduje klan?

 

Related posts

U Južnom Banatu još 116 osoba obolelo od korona virusa

Vanja Vićentić

RK Dinamu izmakao trofej. Novosađani do trofeja u Kupu Srbije

Mica Milakov

Ponovo aktivirana privremena kovid bolnica u „Štark areni“

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija