28. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Pet decenija prerade u Rafineriji nafte u Pančevu

Rafinerija nafte Pančevo obeležila je 50 godina rada i postojanja. Od nekada male fabrike za proizvodnju i preradu nafte do jedna od najmodernijih Rafinerija u Evropi došlo se zahavaljujući velikom znanju i entuzijazmu zaposlenih. Sa dolaskom Gazprom njefta, pančevačka Rafinerija počinje da proizvodi derivate koji su uskladu sa evropskim kvalitetom, a u planu je i dalja modernizacija.

Davne 1968. godine Rafinerija u Pančevo počela je sa radom i sa proizvodnjom od milion i 300 hiljada tona prerade godišnje. To je bilo vreme kada se učilo šta je nafta i kako se ona prerađuje, kaže Vladimir Gagić, direktor Bloka prerade u NIS-u. Prema njegovim rečima, već krajem sedamdesetih godina Rafinerija se osavremenjuje i njen godišnji kapacitet iznosi oko 5 miliona tona nafte, što je svrstava u rang evropskih Rafinerija. Najteži period za pančevačku rafineriju su bile 90-te godine, kada nije bilo razvoja i kada su u bombardovanju poginula trojica radnika. Ipak, zapsleni u  Rafineriji odlučuju da je sami obnove  i uspevaju i počinju da se prave planovi za modernizaciju Rafinerije, što se i dešava privatizacijm, dolaskom Gasprom njefta.

Pančevačka Rafinerija je prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo integrisanu dozvolu, što je, prema Gagićevim rečima, značilo potvrdu velikih investcija i ulaganja u ekologiju, što je bio jedan od prioriteta. Poslednjih godina radi se na realizaciji velikog projekta “Duboka prerada”, vrednog više od 300 miliona evra, ističe Gagić.

Rafinerija ide dalje, ove godine zaposleno je novih 60 radnika, koji će raditi u pogonu Duboka prerada, a dobra je saradnja i sa Gradom Pančevom, kaže Vladimir Gagić.

Povodom 50 godina  postojanja Rafinerije nafte Pančevo, u okviru fabike otvorena je i izložba koja prikazuje kako se počelo pre 5 decenija, kao se razvijala i modernizovala i kolilo je danas značajna ova fabrika ne samo za Grad Pančevo već i za Srbiju i Evropu.

Related posts

Uprkos vanrednom stanju, JKP “Zelenilo” nastavilo sa uređenjem Pančeva

Katarina Popović

Šabac bira 26. aprila između politike koju vodi Aleksandar Vučić i Dušan Petrović

Zorana Stekovic

Ministar Vulin: Ovo je najveći odziv za dobrovoljno služenje vojnog roka u proteklih pet godina

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija