19. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

EKSKLUZIVNI INTERVJU PREDSEDNIKA SRBIJE: Nećemo dozvoliti da lažu i obmanjuju javnost! ROSU NE MOŽE NA SEVER KOSOVA I METOHIJE BEZ DOZVOLE SRPSKE ZAJEDNICE!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, u intervujuu Televiziji Pink, da je jedina i prava istina to da jedinice Rosu mogu da uđu na sever Kosova samo pod dva uslova – uz dozvolu Kfora, i uz saglasnost srpske zajednice.

– To je puna istina, a druga je stvar ako NATO hoće to da prekrši –  rekao je Vučić i podsetio da je dogovor o tome podrazumevao izričito da nema “dugih cevi” na severu Kosova

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine i da su u tim razgovorima tražene garancije NATO pre svega za Rosu, jer tada nije bilo jedinica FIT i drugih, vojska nije bila ni u najavi.

– Naš dogovor je zasnovan na neprisutvu Rosu. Lično sam prisustvovao svim sastancima, 500 puta ponovio pred Ešton i zvaničnicima Nato, i lično sam otišao u Nato i rekao – nema naoružanih Albanaca sa dugim cevima na severu, sa naglaskom na Rosu, bez ova dva uslova –  dodao je on.

Jeremićev ugovor – 100.000 dolara mesečno za Miškovićeve potrebe!

Predsednik Aleksandar Vučić obelodanio je danas poverljivi ugovor, koji je potpisao Vuk Jeremić 2011. kao ministar spoljnih poslova, a na osnovu kojeg je Vlada Srbje trebalo da plaća usluge agencije Podesta za Miroslava Miškovića 100.000 dolara mesečno, na ime “dodatnih aktivnosti u razgovorima sa državnim organima SAD”.
Vučić je gostujući na Pinku pokazao dokument koji je Mirko Cvetković kao premijer 2011. godine potpisao za Vladu Srbije, a kojim je odobren ugovor koji je potpisao Jeremić.
Vučić je citirao dokument – ovlašćuje se Jeremić da potpiše ugovor u ime vlade, a Ministarstvo finansija da obezbedi pare.
– Suština ugovora je sledeće – vlada se upoznala sa potrebom planiranja i organizovanja dodatnih aktivnost organa Srbije u razgovorima sa državnim organima SAD i drugim političkim i poslovnim institucijama u SAD – naveo je Vučić.
Istakao je da ne bi nikad to iznosio u javnost “da ti lažovi svakoga dana ne izmišljaju nešto za ovu vladu”.
– Mi ovakve anražmane nemamo – naglasio je Vučić i istakao da “Jeremićev ugovor” pokazuje kako je radila vlada Đilasa, Jeremića i Borka Stefanovića.

Oni hoće da zaborave drugi deo, ističe Vučić i ponovio da je dogovor bio da nema ulaska na sever bez dozvole Nato, to je uslov br. 1, ali kumulativni, a ne alternativni uslov, je saglasnost srpske zajednice preko njenih predstavnika – četiri gradonačelnika.

– To je puna istina, jedina istina. Ko god kaže drugačije, najgori je lažov – zaključuje Vučić.

Vučić je rekao da se naslušao svakojakih laži i da želi da kaže narodu istinu o onome što je dogovoreno i postignuto a, kaže, ne bi bio prvi put da oni izmisle nešto ili prekrše dogovor.

Prema njegovim rečima, dobili su jasno upozorenje Srbije da se ne igraju sa takvim stvarima, da će time da dovedu u opasnost sve na Balkanu i ugroze mir i bezbednost svih.

On je dodao da nije tajna ni što deo međunarodne zajednice traži svaki način da potpomogne albansku državnost na Kosovu.

– Prekršili su rezoluciju 1244, koja ni inače nije sjajna za nas – rekao je Vučić i dodao da u toj rezoluciji ima dosta loših odredbi po nas, a da su oni i malo dobrih odredbi uspeli da pogaze.

Vučić vernicima čestitao Božić po Gregorijanskom kalendaru

Predsednik Srbije čestitao je Božić svim vernicima koji ovaj praznik obeležavaju po Gregorijanskom kalendaru i poželeo im svu sreću i dobro zdravlje.
– Čestitam Božić svima koji ovaj praznik obeležavaju po novom kalendaru. Želim im svu sreću i dobro zdravlje – rekao je predsednik i izrazio nadu da će godina pred nama biti jednako dobra ili još uspešnija od ove.

Dodao je i da Srbija ne može da očekuje da se oni ponašaju u skladu sa pravom, što se moglo videti i na sednici SB UN o situaciji na Kosovu kroz usta britanskog ambasadora. Vučić je pozvao Srbe na Kosovu da u miru, zdravlju i veselju dočekaju Novu godinu i Božić i poručio im da mogu da računaju na Srbiju.

– Nećemo dozvoliti da lažu i obmanjuju javnost, ja sam vam rekao istinu i neću nikad nikome dozvoliti da saopšte nešto drugo – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da će država pomagati Srbima na KiM na sve moguće načine i učiniti sve da žive jednako dobro sledeće godine, te da, ako ima prostora, a uveren je da će ga biti, povećati kosovski dodatak.

On je rekao da država to planira kako bi Srbi na KiM imali još dece, i kako bismo im pokazali da na KiM imaju svoju budućnost. 

Prema njegovim rečima, njihovo stanje je sve teže, jer Priština nema nameru da ukine takse, barem do Nove godine. Ukazao je da takse i teškoće Srba na KiM u javnosti i medijima gotovo da više nisu tema.

Prosečna plata u decembru 445 evra, u martu – 465

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da se očekuje da prosečna plata u decembru bude 445 evra, a u martu između 460 ili 465 evra.

Vučić je gostujući na Pinku rekao da je po tom pitanju ova godina bila jedna od nauspešnijih i podsetio da je pre sedam godina, za vreme prethodne vlasti, prosečna plata iznosila 331 evra, dok je ovog oktobra bila 423 evra.

Kako je rekao, u decembru bi trebalo da bude 445 evra, što je za oko 30 ili 31 odsto više nego pre sedam godina.

 – U martu očekujemo, zbog povećanja plata u javnom sektoru i minimalca rast od 8,6 odsto, to jest da će plate biti oko 460 ili 465 evra, što je uvećanje više od 35 ili 36 odsto. Da li je dovoljno, naravno da nije. Nadao sam se da će biti biti 500 evra, ali uprkos merama fikskalne konsolidacije imamo povećanje koje će biti za samo 35 evra manje od toga –  naveo je Vučić.

Kazao je da je minimalna zarada u Srbiji bila 2011. godine svega 161 evro, dok je sada 228 evra.
– To je velika razlika, ali treba minimalac da bude još viši i mi ćemo ići da bude 250 evra naredne godine, a kasnije i na 300 evra – naveo je predsednik Srbije.

Zahvalio je sindikatima na podršci i dodao da je predsednik S S S S Ljubisav Orbovi razumeo nameru države.

Vučić je rekao da su i pencije uvećane i da je sada prosečno mesečno primanje 227 evra i da mora i dalje da se povećava, kako bude napredovala ekonomija.

Kazao je da je zato zahvalan Kinezima i Francuzima zbog preuzimanaj RTB-a Bor i aerodroma “Nikola Tesla”, kao i drugima koji su investirali u Srbiji.

– Rekao sam ranije da tri dana ljudi ovde hoće da pričaju o Srbima na KiM, četvrti dan su umorni i važnije im je da li je poledica, susnežica, Nažalost tu sam bio u pravu i neko mora da se bavi time, a to je država. Nastaviće da se bavimo i srpski narod na KiM ima, može da ima i uvek će imati oslonac u svojoj državi – podvukao je on.

YouTube printscreen

Vučić je ponovio da nismo ni blizu rešenja kosovskog problema, jer je za kompromis potrebno dostra energije, da žrtvujete svoju karijeru za dobrobit budućnost svoje dece, a za to, kako smatra, nema niko u Prištini spremnost da to uradi.

 Pozitivno je ocenio to što je američki predsednik Donald Tramp pokazao želju da problem bude rešen i da je po prvi put rekao da treba da e dogovori Priština sa Beogradom i obratno, a da će oni prihvatiti kompromis.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas mogućnost povećanja “kosovskog dodatka”.

Vučić je rekao da se očekuje da će prosečna plata biti 460 evra i da se težimo da nam minimalna zarada u 2019. bude 250 evra.

Hvala na podršci, spremni za sve, pa i krizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je građanima na podršci i poručio da će nastaviti da se bori za Srbiju i njene interese.

 – Zahvalan sam ljudima na podršci, na tome što su se borili za Srbiju, borba neće biti laka, posebno za naše narod i interese na Kosovu –  rekao je Vučić za Pink.

Što se tiče ekonomije, on veruje da će se na tom planu nastaviti uspešno, ukoliko ne bude nove finansijske krize koju neki predviđaju, ali naglašava da će Srbija biti spremna ako je bude.

 – Neću da pričam gluposti da ćemo u vreme recesije napredovati, ali ćemo za sve biti spremniji, važno je da što manje dugujemo, da smanjujemo javni dug. Očekujem da u januaru bude ispod 50 odsto BDP –  rekao je Vučić.

Related posts

Vršački vođa Saveza za Srbiju Branislav Lazin osuđen na tri godine zatvora zbog trgovine drogom

Mica Milakov

Ambasador Čandra Vidja Juda na “Danima Indonezije” u Vršcu

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić: Marjanović obeležio epohu naše muzike

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija