25. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

VUČIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE POVODOM TRAGEDIJE U INDONEZIJI!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća predsedniku Republike Indonezije Ðoku Vidodu, povodom velikog broja žrtava cunamija
“Duboko nas je pogodila vest o tragediji u Vašoj zemlji i molim Vas da porodicama poginulih, kao i onima koji tragaju za svojim najbližima, prenesete izraze iskrenog saosećanja.
U ovim trenucima, kada se ponovo, drugi put za manje od tri meseca, suočavate sa ovako nemilosrdnom silinom vode, pružamo Vam podršku da prevaziđete teškoće i otklonite posledice razaranja, uz spremnost da, u okviru svojih mogućnosti, uputimo i neophodnu pomoć”, navodi se u pismu predsednika Vučića.

Najmanje 222 osobe su poginule, a 843 su povređene u cunamiju koji je pogodio plaže oko Sundskog prolaza, između Jave i Sumatre. Cunami su pokrenula podmorska klizišta do kojih je došlo usled erupcije vulkana Anak Krakatau. Talasi su bili visoki i zbog neuobičajeno velike plime u vreme punog meseca.

Cunami od dva metra uništio je više stotina kuća, a mnogi hoteli blizu plaža su teško oštećeni. Putevi su blokirani ostacima oštećenih kuća, pa je jedan od prioriteta njihovo osposobljavanje.

“Voda je tako brzo nadirala da su ljudi koji su bežali u panici, bili jednostavno odneseni, nastradali su”, kaže jedna Indonežanka. 

Više hiljada građana evakuisano je u viša područja. Lokalne vlasti su upozorile stanovništvo i turiste u obalskim područjima da se ne približavaju plažama, a upozorenje na visoku plimu ostaje na snazi i narednih nekoliko dana.

 

Related posts

Od ponoći počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

Zorana Stekovic

Novozaraženih 1.318, najviše u BG – 44 odsto, 11 preminulih

Zorana Stekovic

Važna Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija