23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić i Dodik: Raste trgovinska razmena između Srbije i BiH

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je u prvih 10 meseci trgovisnka razmena između Srbije i BiH porasla za 10,1 odsto, i iznosi 1,5 milijardi evra, uz očekivanje da bi u naredne dve, a možda i godinu dana, ta razmena mogla da bude i dve milijarde evra.

Aleksandar Vučić je, u obraćanju medijima, nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, precizirao da je izvoz Srbije u BiH 1,084 milijardi evra, dok je uvoz 472 miliona evra.

„Verujemo da za dve, možda i godinu možemo u do dve milijarde evra. To govori koliko smo važni jedni drugima i koliko možemo zajedno da uradimo“, rekao je Vučić.

Preneo je da je Dodika obavestio o svemu što se događa u vezi sa KiM i da mu se zahvalio za rekaciju povodom uvođenja taksi Prištine na robu iz centralne Srbije i BiH.

„Čini mi se racionalno i civilizovano reagovnje na anticivilizacijske mere, iako do sada nije urodilo plodom da ih Priština povuče, ali jeste da čitava Evropa, Rusija, Kina, SAD budu sagalsne da te mere moraju da budu povučne, jer su protivpravne i štetne po regionalnu stabilnost“, ukazao je predsednik Srbije.

Istakao je da su raazgovarali o narednom periodu, za koji kaže da neće biti lak, već pun izazova.

Kako je rekao ovo je bila jedna od najboljih godina u savremenoj istoriji po pitanju ekonosmkih pokazatelja – smanjenju javngo duga i nezaposlenosti i rastu BDP-a, ali i primetio da i kada se sve to uradi i kada smo zadovoljni „kao senka se nadvije ono što se zbiva u odnosima Beograda i Prištine“.

Vučić je rekao da je zamolio Dodika za podršku i ponovio da će Srbija činiti sve da očuva mir i stabilnost i da neće dozvoliti da bilo ko pokuša da provede pogrom nad našim narodom, već će ga zaštiti.

 

Srbija će nastaviti da pomaže Republiku Srpsku

Predsednik Srbije je najavio da će Srbija nastaviti da izdvaja pomoć i podršku Republici Srpskoj i da će ta pomoć biti sve veća.

Razgovarali su i o izgradnji auto-puta Beograd – Bijeljina – Doboj – Banjaluka, kao i za drugi deo puta ka Sarajevu.

Srbija je, istakao je Vučić, spremna da uradi sve na našoj strani, a očekujemo da RS izgradi 96 kilometara od granice do Doboja.

Vučić je dodao da se očekuje da Federacija ili BiH uradi svoj deo, od Bijeljine, do Brčkog, odnosno Tuzle i dalje do Sarajeva, čime bismo se povezali, što je značajano za građane.

Kako je rekao, važno je da jedan krak auto-puta ide i do Sarajeva i preko Višegrada, zbog svih koji žive u Raškoj oblasi i Polimlju.

Dvojica predsednika, koji su i lideri SNS i SNSD, prethodno su prisustvovali 10. Kongresu Socijalističke partije Srbije na kojem se bira predsednik stranke.

 

Neće Tramp „slomiti kičmu“ Albancima, neće ni Putin nekog…

Neće Donald Tramp da slomi kičmu Albancima, niti će Putin da slomi nekog, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić ukazujući da su potpuno neosnovane špekulacije i nerealna očekivanja posle pisma američkog predsednika u vezi rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

„Moramo mi sami da se dogovorimo“, rekao je više puta večeras predsednik Vučić.

„Naravno da je SAD više na njihovoj strani, oni su ih priznali. Ali, da li će Tramp slomiti kičmu Albancima? Neće. Neće ni Putin nekog…“, rekao je Vučić.

Pustite priče koje prodaju novine, treba pričati ozbiljno i odgovorno, apelovao je Vučić.Suština je, kaže, u našim razgovorima sa Albancima, iako krajnje rešenje za Kosovo nije moguće bez da se saglase SAD i Rusija, ali, naglasio je, niko ne može da nametne rešenje, ni SAD, ni Evropljani, ni Rusija.

On je ponovio da je cilj Srbije da postigne kompromis oko kosovskog pitanja, ali da nismo ni blizu toga, ne zato što on to ne želi, već što to ne žele Albanci.

Problem je, prema njegovim rečima, Priština, od koje, ističe, ne očekuje ni da će ubuduće biti konstruktivnija.

„Oni su naučili svoj narativ da su najizrazitiji pro NATO, proamerički. Kada treba da dođu do teških rešenja, “hajde da proširimo teritoriju, da smanjimo prava Srbima““, ukazao je on.

Vučić je preneo da je jedan od najviših funkcionera EU Ani Brbanić, kada se trudila da objasni sve šta su razlozi, rekao da ne mora da nastavlja, jer on, kako je rekao, zna o čemu se radi.

„Ana je zastala, a funkcioner je kazao da je to tako, jer zna da je Aleksandar Vučić u razgovorima i pregovorima ozbiljan, a drugi nisu“, kazao je on.

Onima koji tvrde da je već postigao dogovor, poručio je:

„Nemojte da pričate gluposti. Sve bih na svetu dao da smo se dogovorili. Izašao bih odmah pred ljude. Ne stidim se i ne bežim. Dan da ne ostanem više na vlasti uradio bih ono što je najvažnije za srpski narod. Obezbedili bi mir i obezbedili bi budućnost građanima na KiM, i ekonomski razvoj“.

Podvukao je i da je nemoguće postići rešenje bez Rusije i SAD.

„Mi pregovaramo pod okriljem EU, naravno da je potrebna saglasnost svih velikih sila.

Ako dođe do daljih ozbiljnih razgovora i dijaloga, a za to je potrebno ukidanje taksi“, poručio je on.

Istakao je da nijedno rešenje neće biti bez odobrenja naroda, dodajući da sve vreme pokušava da „brod vodi uzvodno, a ne nizvodno“, da se suprostavlja jednostavnim rešenjima, koja nisu solucija.

„Nasukali bismo se da idemo u drugom smeru brzo i nestali kao narod“, kazao je Vučić.

Naglasio je, ukazujući da budu srećni oni koji se plaše toga, da nismo blizu rešenja.

„Može iz sveta bilo ko i šta da govori, a poštujem šta kaže predsednik SAD Donald Tramp, Rusije Vladimir Putin i EU, ali znam da dogovor sa Albancima nije blizu“, podvukao je on.

Rekao je da je i protiv stava „sve je naše, mi mrzimo njih“, dodajući da je takav njihov odnos.

„Hajde da pogledamo šta je realno“, apelovao je Vučić.

On je ukazao da postoji jedno pitanje, a tiče se odluke Međunarodnog suda pravde, na koje nije pronašao odgovor, iako je prikupio sve eksperte, a naša sreća je što kosovski Albanci nisu imali dovoljno mudre savetnike.

„Šta bih rekao Tačiju da je, umesto onoga što je govoiro u UN o Ahtisariju, govorio o presudi Međunarodnog suda pravde? Šta bih rekao na to? Imam jedan mali odgovor i čuvam ga kao iznenađenje. Šteta po njih je što su hteli više da se dodvore zapadu, pa su pominjali stvari koje su gluposti i nemaju vezu sa suštinskom pravničkom osnovom“, rekao je Vučić.

On je kazao da je situacija po nas na terenu pogubna i pozvao da mu kažu šta mi to imamo, a šta sve možemo da izgubimo.

Naglasio je da nikada neće biti da svi budu zadovoljni rešenjem.

 

Dodik pozvao Vučića da podrži pravo Srba na samoopredeljenje, u RS i na severu Kosova

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da Srbi iz Republike Srpske treba da imaju pravo na samoopredeljenje i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u budućim razgovorima založi za takav pristup.

„To ne tražimo da bi se rušio teritorijalni integritet BiH nego da i Srbi na tom prostoru imaju pravo da se opredele, kao što treba da bude i na severu Kosova“, rekao je Dodik na konferenciji sa Vučićem.

Dodik je izjavio da BiH ne menja stav o priznanju Kosova i pozvao na ukidanje taksi koje je Priština uvele na robu iz Srbije i BiH.

„BiH odbija necivilizacijsko uvodjenje taksi. (…) Cela BiH to osudjuje i traži ukidanje taksi jer to urušava regionalnu bezbednost i stvara nove presedane“, rekao je Dodik i dodao da ni Beograd ni Sarajevo nisu uvodili recipročne mere jer veruju u moć medjunarodnog faktora da utiče na Prištinu.

Dodik je rekao da će BiH poštovati svaki dogovor koji Beograd i Priština postignu.

Govoreći o situaciji u BiH, Dodik je rekao da predstavnici RS u institucijama BiH žele da što pre primene rezultate izbora, kao i da je ta primena u okviru RS završena dok se u Federaciji po tom pitanju ne radi ništa i da je zbog toga nastao zastoj dodavši da je juče istekao rok za imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara.

„U Sarajevu se vodi politika ‘kreni da nigde ne stigneš’. Mi smo spremni da konstituišemo organe na nivou BiH, imamo preporuke s evropskog nivoa da se to što pre učini, a onda u Sarajevu ne može ništa. U Sarajevu postoji opstrukcija“, izjavio je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH je naveo da se Srbija pokazala kao stabilan partner BiH, i u oblasti ekonomije i u ojačavanju Dejtonskog sporazuma, i da je važno da Srbija i BiH imaju najbolje moguće odnose.

Kao važna pitanja u bilateralnim odnosima, Dodik je naveo granicu i saobraćajne veze.

„Kroz istoriju je bilo malo putnih pravaca izmedju Srbije i BiH. Mostovi su bili puka slučajnost, ili su gradjeni za potrebe lokalnog stanovništva. Danas je to promenjeno“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, jedan od problema je sporost institucija BiH u rešavanju dozvola za most u Bratuncu i da će to pitanje staviti na dnevni red predsedništva.

Dodik se založio i za izgradnju spomenika stradanju Srba, pre svega u logoru Jasenovac.

Povodom izjava crnogorskog predsednika Mila Djukanovića da vlasti Srbije zaoštravaju svoj odnos prema Crnoj Gori, Dodik je rekao da misli da je to greška i da Crna Gora mora da promeni svoj odnos prema srpskom narodu kao i da će RS imati odgovor na to.

„Veoma sam svestan da odredjene službe Crne Gore rovare po RS, posebno u Hercegovini, i pokušavaju da je destabilizuju, pa su lokalni funkcioneri nekih opština tražili pripajanje Crnoj Gori, a da se ni ne graniče“, izjavio je Dodik.

 

Memorijalni kompleks u Donjoj Gradini

Predsednik Vučić predložio je u razgovoru sa Dodikom da se u spomen području Donja Gradina izgradi novi Memorijalni kompleks i muzej, kako bi deca sa ovih prostora mogla da uče o Jasenovcu i zlu koje se tu dogodilo.

„Ideja je da napravimo nešto što bi bio najveći zajednički spomenik, na teritoriji gde žive Srbi – da u Donjoj Gradini izgradimo novi Memorijalni kompleks i muzej, sa mogućnošću najboljih i najsnažnijih video zapisa iz vremena Drugog svestkog rata“, rekao je Vučić.

Na taj način bi, kaže, deca iz Srbije, BiH, ali i iz Hrvatske mogla da uče kakvo se zlo dogodilo u Jasenovcu, jer mi ne želimo da prihvatimo fabrikovanje činjenica i izmišljanje istina.

 

Vučić o Đukanoviću, srpskoj „krivici“, odsustvu pravde

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je tvrdnje predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o SPC i negativnom uticaju Srbije u regionu, te primetio da, metaforički, izgleda nikad nije dovoljno „gađati ga, u glavu“, ne bi li Srbija nekome bila manje opasna.

Vučić je, povodom TV istupanja Đukanovića rekao da je prvo pročitao šta je rečeno, ali da je potom odgledao emisiju.

“Na jednu stvar ću da se osvrnem. Srbija ničim nije na negativan način uticala na stvari u regionu. Sa Makedonijom imamo pristojne odnose iako ne moramo u svemu da budemo saglasni, sa BiH takođe imamo pristoje odnose, uprkos antagonizmu centralne vlasti i RS, i da se Srbija tu uvek ponašala fer – jasno je da pripadamo istom narodu kao i većina naroda u u RS, ali uvek smo podržavali integritet BiH. I ovo što je Dodik danas izneo, to i jeste negde i ljutnja na politiku koju vodim. Ali, Dodik razume i hvala mu što kaže da imamo najbolje odnose, jer Srbija tu politiku nije menjala”, rekao je on.

I to je korektan odnos prema BiH, rekao je Vučić, dodavši da ne zna šta još treba da uradimo.

“Trebalo je neko sa još više kamenja da me gađa ili ne znam šta da se dogodi, pa da Srbija ne bude dovoljno opasna za nekog drugog. Šta smo to nekoga povredili?”, rekao je on.

Upitao je da li je Srbija ta koja je zabranila ulaz u zemlju intelektualcima iz Crne Gore, onima što se ubijaju u Beču, mada su to kako je dodao, kriminalci.

“Mi smo kriminalcima zabranili da uđu na teritoriju Srbije, a oni onima koji drugačije misle, bilo da su intelektualci ili ne. I opet smo mi krivi. A za šta to?”, pita Vučić.

Dodao je i da nema nikakvih dodirnih tačaka ni nikakav upliv u to šta čini crkva, da je češće na udaru crkve on, nego “oni dole”, ali da sebi nikada neće da dozvoli da ružne reči govori o našoj crkvi.

Podsetio je da nedavno u Briselu bio na sastanku (ručak kod Mogerini) i da je bio sam – da su svi ostali ili priznali nezavisnost Kosova ili bi je priznali da nema Dodika u BiH.

“Niko mi nije odgovorio, ni Zvizdić, ni bilo ko tu. I svi to znaju. U BiH žale što nisu na putu ka NATO, i opet moram ja da reagujem i da kažem da to nije ta politika, da Srbija uopšte ne žali na NATO putu I nećemo da budemo na NATO putu. I mi se time ponosimo, sami hoćemo da čuvamo svoju zemlju, svoje nebo, svoju sigurnost”, rekao je Vučić.

A kad kažu, dodao je, da nema promene granica, „znate šta svi podrazumevaju pod tim u regionu – pa me onda pitajte zašto smo u teškoj situaciji“.

“Neko treba našem narodu da kaže – oni misle da ne sme da se menja činjenica da je Kosovo nezavisna država. I ne smete da uzmete ni metar od tog nezavisnosg Kosova zato što bi sutra nekom drugom to moglo da padne na pamet”, kaže Vučić.

A kad postavite pitanje – sve ste u pravu, ali kako ću ja nekom da objasnim da svi drugi na to imaju pravo, samo Srbi nikad i nigde nemaju to pravo…

“Ne mislim da išta ne treba da se menja, osim što treba da se postigne komprimis oko Kosova. Kako ću ja to da objasnim srpskom narodu? Kažite mi vi sa Zapada, s kojim argumentum da izađem pred srpski narod, sa kojim principom? Pustite to “udri Vučića u glavu svaki dan“…Super, tvrda glava, nije problem. Ali, onda vidite da tog principa nema”, rekao je on.

Ono što mi treba da razumemo jeste – da, tačno je nema principa, za nas će da važe nepostojeći principi, nikad neće biti pravični i pravdeni prema nama, a mi moramo da brinemo o budućnosti, jer smo već previše izgubili u prošlosti i svojom krivicom i tuđom, da čuvamo mir koliko god je to moguće, da razvijamo našu ekonomiju, naveo je Vučić.

Kako je rekao, mora da se ide ubrzanim korakom, da rast bude veći, da se još smanji javni dug.

„To jedini način da budemo uspešniji i da bolje ispunjavamo stvari koje pripadaju našim nacionalnim interesima“.

“Kad kažu ‘to je sve narod zaradio’, jeste, ali narod je zarađivao i 2008, ali rast je bio minus 3 ,1 a sada će 1. januara javni dug biti 48, sa 79, odsto BDP. Ne možete to da zaustavite u jednom danu, potrebne su teške reforme”, rekao je Vučić.

Moramo, kaže, da uradimo sa sobom ono što su mnogi veliki narodi radili kroz svoju istoriju, gledajući na trenutak samo, ne zaboravljajući, ali ostavljajući po strani tešku prošlost, ne praveći se da ne znaju da im je naneta nepravda, i okrenu se budućnosti i guraju stvari napred.

„To je budućnost Srbije. Ako ljudi misle da postoji drugačija politika, evo izvolite, kao što sam uvek rekao izbori, neka vas uvedu u mitove i legende, da mi Srbi treba da imate pola sveta pod sobom. Nemam problema s tim“, rekao je predsednik Srbije.

Kako kaže, zahvalan je Dodiku, jer je uvek bio fer i govorio: ”Nisam s Vučićem uvek u ljubavi, ali on je najviše pomogao”.

Dodik je uvek imao apsolutno fer odnos prema Srbiji, ističe Vučić.

“Apelujem na ljude u Srbiji da razumeju da za nas pravde nema, nema fer odnosa, jer oni moraju da brane loše politike od pre 10, 20 godina. Vladaju svi koji su tada donosili odluke – bilo iz senke ili ne. Je l’ mislite da možete da dođete do rešenja protiv direktno američke, ruske volje. Nemojte, to nije realno. Nije bilo ni pre 150 godina”, zaključio je Vučić.

 

Dodik: Nije pristojno da se Đukanović petlja i daje preporuke SRB

Nije pristojno da se Milo Đukanović petlja i daje preporuke Srbiji, rekao je večeras predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik povodom intervjua crbogorskog predsednika javnom servisu Crne Gore.

Dodik smatra da je sve ono što je Milo Đukanović govorio o Srbiji I SPC – greška, nepotrebno, mada je sve to, kaže, moglo i da se očekuje i da se zna.

“To je greška. Milo ne bi trebalo da se petlja i da se stavlja u ulogu da drži predavanja srpskom narodu I Srbiji u celini”, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za predsednikom Srbije.

Naveo je i da crnogorske službe “rovare” u RS, i da su čak lokalni funkcioneri tražili pripajanje Crnoj Gori, iako se ta oblast uopšte ne graniči sa Crnom Gorom.

„Crna Gora mora da promeni odnos prema srpskom narodu u celini I da mu da iste slobode i prava kao i Crnogorcima”, rekao je Dodik.

Related posts

Predsednik Vucic:Zajedno zbog Srbije, izbori će biti prekretnica

Zorana Stekovic

“Balkan nije mrtav” – istorija severne Makedonije na filmskom platnu

Nikoleta Dragaš

Švarglijada u Lokvama – konkurencija sve jača

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija