18. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Vučić zahvalio Grčkoj na podršci; Cipras: Kosovo doliva ulje na vatru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji posle sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom da Srbija i Grčka imaju veoma dobre odnose i da građani Srbije doživljavaju Grčku kao saveznika i prijatelja u politici, ekonomiji i drugim važnim pitanjima. Cipras poručio da najnovije inicijative Prištine ne doprinose perspektivi stabilnosti u regionu već izazivaju destabilizaciju. Ističe da Kosovo doliva ulje na vatru.

Vučić je istakao da želi da se izgrađuju još bolji ekonomski i sveukupni odnosi. Zahvalio je premijeru Ciprasu i Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i na tome što razume poziciju Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Kako je rekao, Srbija je zahvalna i na podršci na evropskom putu, u forumima EU.

“Verujemo da i vas, koji pružate podršku, Srbija nije obrukala radom u ekonomskoj sferi i drugim sferama života”, rekao je predsednik.

Navodi da je rekao Ciprasu s kakvim problemima se Beograd suočava kada je reč o Kosmetu, o formiranju vojske Kosova, ali i kada je reč o taksama od 100 odsto na srpsku robu koje su uvedene suprotno racionalnom ponašanju u 21. veku.

Dodao je da je to zaustavilo trgovinu i da to utiče na težak položaj srpskog naroda na KiM.

“Mi smo u forumima EU imali podršku od Grčke i izražavam zahvalnost za to”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa grčkim premijerom razgovarao o svim važnim regionalnim pitanjima, te da bi za Srbiju bilo veoma važno da se dogovor Atine i Skoplja provede u deo.

“To bi značilo da Republika Severna Makedonija postaje neka vrsta mosta između Srbije i Grčke i dodatno približavanje Beograda i Atine. Znamo da to nije lako ni jednostavno”, kaže Vučić napomenuvši da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari drugih država.

Cipras: Inicijative Prištine ne doprinose stabilnosti

Premijer Aleksis Cipras je rekao da su inicijative Prištine o uvođenju taksi protiv Srbije i BiH, ali i pokušaji stvaranja kosovske vojske neprimereni.

“Imali smo priliku da porazgovaramo o nekim značajnim pitanja – i o poslednjim, najnovijim, neprijatnim dešavanjima na Kosovu, o neprihvatljivim aktivnostima sa strane Priš o uvođenju taksi protiv Srbije i BiH, ali i pokušaja stvaranja kosovske vojske”, rekao je Cipranj.

Ističe da to ne doprinosi stabilnosti regiona već izaziva destabilizaciju.

“Potrebno je da to kažemo svom snagom, da iskažemo svoj glas i da istaknem da Vučić i Vlada imaju veoma težak posao i ne treba da skerenu sa kursa… Želim da pošaljem poruku osude radnji koje sprovodi Kosovo, koje baca ulje u vatru, želim da podržim Republiku Srbiju na tom putu i naporu da pronađe rešenje”, rekao je Cipras ističući da je perspektiva Srbije da održi stabilnost u regionu.

Naveo je da je Prespanskim sporazumom, koji su Atina i Skoplje potpisali ove godine, Grčka potvrdila da je zemlja koja igra ulogu stabilizatora u regionu, a da će taj sporazum pomoći i saradnji naših dveju zemalja.

“Neće biti preterivanje reći da je to bila država koja je predstavljala sivu zonu između nas i više nećemo imati zid već most između nas. Prespanski sporazum će pomoći da razvijemo što više saradnju kroz investicije, ali pre svega kroz projekte koji će podržati naše povezivanje”, rekao je Cipras.

Dodao je da će prvi međunarodni sporazum Atine i Skoplja biti sporazum u kojem će učestvovati i Srbija, kako bi se stvorio koridor koji će železničkim putem povezivati Solun, Skoplje i Beograd prema Budimpešti.

“Na taj način ćemo omogućiti da roba brže stigne do Srbije, Soluna, Skoplja”, kaže Cipras ističući da će to imati povoljne posledice po region.

Grčki premijer je naveo da su na sastanku govorili i o energetici, te da Grčka ima strateški cilj da postane međunarodno čvorište.

Diplomatski odnosi ojačani zajedničkom vizijom

Cipras je zahvalio Vučiću na ovim konsultacijama u Beogradu, poručivši da je jasno da su snažni diplomatski odnosi naše dve zemlje, godinama zasnovani na bliskim, istorijskim i kulturnim vezama, još više ojačani u poslednjem periodu.

“Niko neće moći da zaboravi podršku koju je grčki narod pokazao za Srbiju, kada su se dešavala bombardovanja, ali ni mi nećemo zaboraviti solidarnost Srbije u periodu teške ekonomske krize. Međutim, ne oslanjamo se samo na osećanja, već na zajedničku viziju koja se odnosi na saradnju, stabilnost, blagostanje, da pristupimo rešavanju problema kako bi naše zemlje bile bedem pozitivnih dešavanja u regionu”, kaže Cipras.

Prema njegovim rečima, ta vizija je dovela do ojačanja bilateralnih odnosa i suštinske saradnje sa Rumunijom i Bugarskom, što se zasniva na nizu projekata od posebnog ekonomskog interesa.

Ističe da Grčka snažno podržava evropski put Srbije.

“Mi mislimo da to vodi stabilnosti na Balkanu ali i pokazuje perspektivu Srbije u narednim godinama, a srbija za nas predstavlja državu od strateškog značaja za bezbednost i stabilnost u regionu”, navodi grčki premijer.

Predsednik Srbije i premijer Grčke imali su tet-a-tet sastanak, a ministri dve vlade su razgovarali na odvojenim, bilateralnim sastancima.

Nakon toga je održana druga sednica Visokog saveta za sradnju Srbije i Grčke, u prisustvu Vučića i Ciprasa.

Cipras danas završava bilateralnu posetu Srbiji, ali ostaje u Beogradu zbog sutrašnjeg sastanka kvadrilaterale, kojem će uz njega i predsednika Srbije, prisustvovati i premijeri Bugarske i Rumunije, Bojko Borisov i Vjorika Danćila.

Related posts

Provera ispravnosti mesa u pančevačkim objektima svakodnevna

Nikoleta Dragaš

Novogodišnji bazar u Zmajevoj školi

Nikoleta Dragaš

Krizni štab zaseda u 12

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija