28. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vesti

Meštani Hajdučice i njihovi “koreni”…

Slovaci iz Hajučice su ponosni na svoje poreklo i bez obrzira na činjenicu da su mnogi otišli iz ovog sela, da traže neko drugo mesto pod suncem, oni koji su ostali i budućnost svoje dece. Slovačka redakcija naše televizije posetila je Hajdučicu i porazgovarala sa članicama udruženja žena da sazna nešto više životu Slovaka u ovoj sredini.

Lako je biti Slovakom u velikoj Slovačkoj sredini ali kako je biti Slovakom u maloj multietničkoj sredini kao što je opština Plandište to najbolje znaju žene iz Hajdučice koje i pored mnogo poteškoća sa osmehom na licu i velikim entuzijazmom čuvaju svoju tradiciju u Kulturno – umetničkom društvu Bratstvo i Udruženju žena. Nekoliko žena svake strede dolazi na svoje susrete.

Zanimljivo je to, da je predsednica u  Udruženju slovačkih žena madjarica koja je  aktivna  u društvu “Bratstvo” već 7 godina  a pesmom neguje Slovačku tradiciju sa istom dozom ljubavi kao i Slovakinje. I to je još jedan dokaz da nacionalne manjine zajedno mogu da funkcionišu i da se poštuju.

U Slovačkom domu  žene su opremile jednu sobu koja odiše prošlošću i nekim davnim vremenima tu se nalaze stare nošnje, regali, natkasne, kolevke koje im služe kao izložbeni prostor kada im dodju gosti da imaju šta da pokažu.

Ana Hurutka istakla  je da se u Kulturno umetničkom društvu Bratstvoi  u udruženju žena oseća kao kod kuće, da je to njen život a njihovi susreti relaxom za nju.

Članovi ovog malog Društva se trude da u svoje koreografije ubace i decu kako bi i oni jednog dana sve običaje mogli da prenesu dalje budućim generacijama

Svaka nit istkana je rukom koja je vođena dušom.

Svaka pesma otpevana srcom.

Želimo ženama iz Hajdučice da u duhu ostanu mlade i pune elana da i dalje imaju snage da sve ono, što su,  kroz život naučile o Slovacima i običajima, da prenesu na njihovu decu.

 

Related posts

Vučić Čepurinu: Hvala za sve što ste uradili za sedam godina u Srbiji

Zorana Stekovic

Gradski odbor SNS Pančevo vernicima čestita praznike

Jasmina Petkovic

VUČIĆ: Od početka pomažemo Republiku Srpsku! Nastavićemo da šaljemo značajnu podršku u medicinskoj opremi

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija