12. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

VUČIĆ NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA: Zabrinut sam i uplašen zbog problema na Kosovu!

– Zahvalan sam što ste sazvali ovu sendicu u tako kratkom vremenu, jer je to veoma važno i ispravno zbog užasno teške situacije na terenu gde se susrećemo sa sve više teškoća na Kosovu i Metohiji. Ja sam veoma zabrinut i uplašen za posledice, ne samo za Srbiju nego za ceo region – rekao je Vučić.

– Želeo bih da kažem da je Srbija preduzela veliki napor da sačuva mir i stabilnost. Uradili smo mnogo uprkos provokacijama Prištine, i ne prihvatamo frazu da se pozivaju “obe strane” da smire tenzije. Potpisali smo prvi ugovor sa Prištinom u aprilu 2013. i bilo je vrlo teško za našu javnost da to prihvati, i dali smo brojne ustupke. Priština je imala da formira Zajednicu sprskih opština.

On je potom podsetio na Rezoluciju 1244 i formiranje “Vojske Kosova”, na šta je još upozorio i nekadašnji šef diplomatije Ivan Mrkić.

– Gde je napisano, u kom dokumentu piše da oni mogu da stvore svoju vojsku? To čak ne piše ni u njihovom ustavu, koji ja ne priznajem, ali čak ni tu – rekao je Vučić i podsetio da je iznenađenje što je tzv. Kosovo dobilo podršku zapadnih zemalja.

On je ponovio da je Priština morala samo da sprovede jednu jedinu obavezu, SZO i očigledno je da ni posle više od 2.000 dana nemaju nameru da urade bilo šta po tom pitanju.

– Srbija je suverena i nezavisna zemlja, koliko ja znam, preklinjali smo ih da ne idu pred Interpol, Unesco i druge organizacije, nadajući se da će dobiti podršku SAD, ali su izgubili. A onda su odjednom uspostavili tarife suprotne CEFTA sporazumu protiv Srbije i BiH, najpre 10 odsto, a onda 100 odsto i tako ubili trgovinu između centralne Srbije i Kosova i ugrozila opstanak Srba – naglasio je Vučić.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvana je na zahtev Srbije i Rusije, zbog nelegalno formirane vojske tzv. Kosova. Iako su zapadne sile pokušale da polemiku zatvore za javnost – njihov predlog je odbijen.

 

Related posts

Još jedna zlatna medalja iz Amerike Teslinom narodu

Jasmina Petkovic

SNS Beograd: Nepoznati napadači udarili šamar našem aktivisti

Nikoleta Dragaš

Vučić sa zvaničnicom UN: Sednica SB o UNMIK-u sredinom aprila

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija