2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Preventiva je najvažnija: Sprečite kardiovaskularne bolesti

U našim genima je sve zapisano pa i to od čega ćemo jednog dana bolovati. Međutim nasleđe ne mozemo promeniti ali mozemo uticati na faktore rizika koji narušavaju naše zdravlje i ubrzavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti od kojih sve češće oboljevaju mlađi ljudi.

Zabluda je da od bolesti srca i krvnih sudova obolevaju samo starije osobe. Nijedan stanovnik naše planete nije pošteđen od bolesti srca i krvnih sudova, bez obzira na to gde živi, kojeg je pola, uzrasta i socijalno-ekonomskog statusa. Sticanjem loših životnih navika, kao što su nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i izloženost duvanskom dimu spadaju u faktore rizika koji nisu nasledni i na koje možemo uticati i sprečiti nastanak kardiovaskularne bolesti.

– Kada govorimo govorimo o tome, mislimo prvenstveno na pušenje, fizičku neaktivnost i gojaznost, nepravilnu ishranu, povišen krvni pritisak, masnoće u krvi i povišen nivo šećera. To su sedam faktora rizika koji su prepoznati kao mogući rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ranije smo govorili da stariji ljudi obolevaju od kardiovaskularnih bolesti a sada se starosna granica pomera pa oboljevaju sve mlađe osobe – rekla je dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Na nasleđe ne mozemo da utičemo ali loše navike mozemo da iskorenimo i sprečimo ili bar usporimo nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko zelimo da što duze ostanemo zdravi važno je da iskorenimo loše životne navike uvedemo fizičku aktivnost bar pola sata svakog dana, ostavimo pušenje, redukujemo ishranu. Tek tada će visoke vrednosti krvnog pritiska, šećera u krvi biti niže i samim tim postojati manja mogućnost da osoba doživi infarkt ili moždani udar.

Related posts

Zaposleni u brankovoj školi proverili svoje zdravlje

Jasmina Petkovic

Ministar Branislav Nedimović u poseti Uljmi i Alibunaru

Vanja Vićentić

Ministar Vulin: Vežba uspešna, pokazala da Srbija može da bude mirna, jer ima ko o njoj da brine

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija