11. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ: Srbija traži hitnu sednicu SB UN, PRIŠTINA ĆE MORATI DA POVUČE SVE ODLUKE DA BISMO NASTAVILI DIJALOG!

Posle mnogo godina pretnji zvanično je formirana takozvana vojska Kosova na ilegalan protipravan način, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se javnosti na vanrednoj konferenciji za medije. Predsedik je istakao da su Albanci pokazali da im nije stalo do poštovanja prava i pravde.

Pola sata pre najavljenog obraćanja javnosti Srbije, predsednik Vučić se sastao sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom, koji je u predsedništvo Srbije doneo “poruku iz Moskve”

– Danas je suprotno svim sporazumima i međunarodnim pravu, Priština formiraa “vojsku Kosova” i pokazalo kao i njihovi zaštitnici i sponzori da im nikada nije bilo stalo do sprovođenja pravde , već samo do pokazivanja gole sile i neskrivenog napada na Srbe i Republiku Srbiju-rekao je na početku svog obraćanja predsednik Vučić.

On je rekao da je Srbija želela mir, uložila ogromnu energiju i trud da sačuva stabilnost u čitavom regionu, što nije bilo nimalo lako.

– Bio sam na meti celokupne srpske javnosti jer sam predlagao ono što sam predlagao nešto što mi se činilo kao najbolje rešenje. Pitao bih ih da li su ovo želeli?Danas je potpuno jasno da Albanci i njihovi sponzori nisu nikad želeli dijalog. Danas je jasno da iza proglašenja vojske stoje SAD, Velika Britanija i Nemačka. Od prvog dana smo za takse govorili da je to nerazumna odluka, i za to su Albanci imali podršku, jer da nisu odmah bi bili zaustavljeni – izjavio je Vučić.

On je rekao da je Srbija Albancima “kriva” jer se usudila da odnosi pobede u diplomatskoj borbi.

– Tražim od svih tih “stručnjaka” da nam objasne na koji način su Albanci mogli da prekrše ovako sve međunarodne zakone. Njihovo objašnjenje je “Kosovo je suverena država”. Pitao bih ih po kom članu te njihove “suverene države” su doneli tu odluku? Ne postoji nijedan – rekao je predsednik Srbije.

Pošto smo zaključili da je sve što su uradili suprotno međunarodnom pravu, dijalogu i radu na miru i bezbednosti u regionu, Srbija je uputila hitan zahtev za održavanje sednice Saveta bezbednosti UN i ja sam spreman da, kao predsednik Srbije, lično učestvujem na toj sednici – izjavio je Aleksandar Vučić.

Predsednik je otkrio da se pažljivo prati šta se sve dešava na KiM i čeka da se ukinu takse koje je uvela Priština, jer su ovim “prešli prag”.

On se obratio i Srbima na Kosovu, uz reči da zna koliko su ovo teški dani za njih.

– Spokojan sam i miran jer znam da smo mi učinili sve što smo mogli. Vi ne morate da brinete. Na svaki pokušaj napada na Srbe, mi ćemo imati snage da vas zaštitimo. Nema ulaska vojnih formacija na sever Kosova. Ukoliko neko pokuša da vas napadne-poručkio je predsednik Vučić.

 

Vučić je rekao da nema nameru da paradira u uniformi i plaši nekoga i najavio da će Srbija prisustvovati svim regionalnim sastancima, ali neće pristati da “trči trku na 100 metara, sa nekim ko je pretrčao već 40 metara”.

– Primio sam poruku iz vrha Ruske Federacije, ja im zahvaljujem na podršci, kao i svima koji su nas podržali i shvatili koliko je ovaj potez doveo Srbiju do ivice. Mi nazad više ne možemo, nemojte ni pokušavati da nas terate. Nemojte pomisliti da ćemo da uživamo u sopstvenom uništenju – poručio je predsednik Srbije.

Potsetimo, Priština je danas usvojila tri zakona kojima se otvara put za formiranje kosovske vojske.

Predsednik Srbije je danas na nepoznatoj lokaciji obišao jedinice Vojske Srbije i govorio im o njihovim zadacima.

Related posts

SRPSKI KRUZERAŠ POBEDIO, PA NAPUSTIO TAKMIČENJE: Veljko Ražnatović odustao od prvenstva, povreda ruke nadjačala želju!

Nikola Toadjer

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Luiz Glik

Jelena Belić

Kon: Bitna samosvest građana koji dolaze iz inostranstva

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija