27. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Pančevo dobilo priznanje Državne revizorske institucije

Gradonačelniku Pančeva Saši Pavlovu svečano je uručeno priznanje koje dodeljuje Državna revizorska institucija za postignute dobre rezultate i primer dobre prakse u upravljanju javnim finansijama. Dodela priznanja je organizovana u hotelu Zira u Beogradu u petak, 14. decembra 2018. godine u okviru predavanja “Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou“.

Priznanje je dobilo ukupno 10 lokalnih samouprava, a prema rezultatima sprovedene analize, Grad Pančevo ima najveći broj poena – 174, isto kao i grad Smederevo. 

Analizom je obuhvaćeno 119 jedinica lokalnih samouprava. Navedena analiza se odnosi na detaljno analiziranje sedam kriterijuma po svakoj od 119 revidiranih jedinica lokalnih samouprava. Naime, 2014. godine revidirano je 27 jedinica lokalnih samouprava, 2015. godine revidirano je 34 jedinica lokalnih samouprava, 2016. godine revidirano je 26 jedinica lokalnih samouprava i 2017. godine revidirano je 32 jedinica lokalnih samouprava.

– Ovi rezultati, dobijeni na osnovu izvršene eksterne revizije završnog računa budžeta Grada Pančeva od strane Državne revizorske institucije, nam potvrđuju da Grad u delu finansijskih izveštaja, kroz ispitivanje dokumenata, isprava, izveštaja i drugih informacija nastoji da u svom radu kroz finansijsko stanje i rezultate poslovanja, i izvršene transakcije primenjuje zakone, data ovlašćenja i da se sredstva troše namenski za planirane svrhe. 

Revizije imaju preventivnu svrhu i na taj način nam se omogućava da otklonimo uočene nepravilnosti. Rezultati revizije imaju za cilj da subjekt revizije preduzme odgovarajuće mere sa ciljem da se takve greške ne čine u narednom periodu. Ovo priznanje za grad Pančevo predstavlja potvrdu ozbiljnog, savesnog, planskog i zakonitog rada, ali i još veću obavezu da se i nadalje transakcije, aktivnosti i odluke koje se odnose na preuzimanje obaveza, vrše u okviru dodeljenih aproprijacija, na osnovu pravnog osnova i validne dokumentacije, izjavio je gradonačelnik Saša Pavlov ovim povodom i zahvalio se Državnoj revizorskoj instituciji, Švajcarskoj vladi i Programu Ujedinjenih nacija za razvoj na saradnji i dodeljenom priznanju.

 Izrada ovog istraživanja omogućena je kroz projekat Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama koje sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Švajcarske vlade. Na osnovu izveštaja o reviziji jedinica lokalnih samouprava koje je objavila Državna revizorska institucija, određeni su kriterijumi za rangiranje jedinica lokalnih samouprava, koji obuhvataju: 1. obim i finansijski uticaj neslaganja (nepravilnosti) utvrđenih tokom redovnih revizija u odnosu na ukupno izvršenje budžeta, 2. vrstu revizorskog mišljenja izraženu nakon obavljene revizije, 3. status angažovanja internih revizora u jedinicama lokalnih samouprava, 4. stepen efikasnosti u ispravljanju grešaka (nepravilnosti) nakon obavljene revizije, 5. stepen izvršenja budžeta u odnosu na plan, 6. Obim mera preduzetih u postupku revizije i 7. potraživanja po osnovu poreza na imovinu u odnosu na prihode od poreza na imovinu.

*Tabelarni pregled i redosled jedinica lokalnih samouprava koje su revidirane u periodu od 2014. do 2017. godine.

Tabela br. 1. Redosled JLS prema uspešnosti ili visini dodeljenih bodova

Red.

br.

Godina revidiranja Redosled JLS Visina bodova
1 2 3 4
1 2016 SMEDEREVO 174
2 2016 PANČEVO 174
3 2016 PIROT 171
4 2016 ZRENJANIN 168
5 2013 GORNJI MILANOVAC 164
6 2014 BEOGRAD 162
7 2016 KRUŠEVAC 161
8 2016 PLANDIŠTE 160
9 2013 PARAĆIN 159
10 2015 SUBOTICA 158

 

Related posts

Vakcinacija građana Vršca bez zakazivanja nastavlja se i dalje

Nikola Toadjer

Počinje EP za vaterpoliste

Jasmina Petkovic

Badminton: petoro đaka iz Pančeva na svetskim školskim sportskim igrama

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija