26. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić sa šefom UNMIK-a: Srbija će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i šef UNMIK Zahir Tanin, koji je i specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, razmotrili su danas aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na KiM.

 

Predsednik Vučić je naglasio da namera Prištine da formira vojsku tzv. Kosova, kao nova provokativna i jednostrana mera posle uvođenja taksi na srpsku robu, izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji. On je rekao da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da će situacija, kad Priština sutra, protivno međunarodnom pravu, donese odluku o formiranju vojske, biti značajno pogoršana.

 

Predsednik Vučić je naglasio da je KFOR taj koji, prema odredbama Rezolucije 1244, ima mandat da razoruža nelegalne naoružane snage kosovskih Albanaca. On je najavio konsultacije sa prijateljima Srbije u Savetu bezbednosti UN o akcijama koje bismo mogli da preduzmemo kao reakciju na formiranje vojske tzv. Kosova.

 

Šef UNMIK Tanin je rekao da deli zabrinutost za situaciju na KiM. On je naglasio da je pismom generalnog sekretara UN iz aprila 2014. godine potvrđeno da “Rezolucija 1244 ostaje pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na KiM”. Tanin je takođe rekao da je to i stav aktuelnog generalnog sekretara Guteresa: Rezolucija 1244 ostaje važeći okvir za međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji, kao i da promene mandata KFOR nema bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN. Šef UNMIK je naglasio da ima uveravanja od strane KFOR da će nastaviti saradnju sa Misijom UN u okviru Rezolucije 1244. On je podsetio i na svoju izjavu da je uvođenje taksi na robu iz Centralne Srbije jasno kršenje CEFTA sporazuma i da ta mera hitno mora da bude obustavljena.

 

Predsednik Vučić je zamolio šefa UNMIK Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu. On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA.

 

Related posts

Članica OO SNS Kovin Violeta Ocokoljić : 2019. godina za Kovin bila veoma uspešna, sledeća godina još bolja

Zorana Stekovic

Organizovan prvi NAUM FEST u Vršcu

Bojana Kecic

Rekonstrukcija deonice Straža–Jasenovo

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija