27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Povećan broj pacijenata u ORL ambulanti

Broja pacijenta u ORL ambulanti Opšte bolnice povećan. Pacijenti zbog komplikacija respiratorenih infekcija potraže pomoć specijaliste.

Bolovi u grlu, zapušen nos i na kraju komplikacija upala srednjeh uha simptomi su koji pacijente dovode kod lekara specijaliste. To je i razlog gužvi u ambulanti kada svakodnevno oko 30 pacijenta bude pregledano.

– Veliki je pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu. Da se nešto ne potkrade šalju se kod nas. Ali i sami roditelji mogu nešto da urade a to je pre svega da otpuše nos, da stave kapi i izduvaju nos. To je uslov da ne dođe do komplikacija – rekao je dr Veljko Božić načelnik ORL odeljenja Opšte bolnice

Preduslov da ne dođe do komplikacija kada su respiratorne infekcije u pitanju je da nos  bude prohodan jer odatle počinju sve kompikacije, naglašava doktor Božić.

– Najčešća kompllikacija je upala srednjeg uha. Zapušena Eustahijeva tuba nema ventilacije  i onda se javlja bol. Fizološki rastvor koristimo kada je tečnost iz nosa bistra i on je koncentrovani rastvor , najbolje su kapi ili obična voda ali da se nos istrese.

Takođe je važno da ojačavamo svoj imuni sistem koji naš štiti od mnogih bolesti. Tokom svakodnevne ishrane važno je unostiti voće i povrće a neophodno je svakodnevno provetravati prostorije u kojima živimo. Ukolko je vazduh i prostoriji suv dovoljno je da stavimo posudu sa vodom  koja će isparavati i vlažiti vazduh u prostoriji.

Related posts

Menjanje letnjih sadnica jesenjim

Jasmina Petkovic

Četvrta rata poreza na imovinu

Nikoleta Dragaš

Vučić o Kosmetu: Ako ponuda bude ono što nazirem, odgovor će biti “ne”

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija