27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Srbija

Rumunska ambasada proslavila nacionalno ujedinjenje

Povodom1. decembra, Dana državnosti i nacionalnog praznika Rumunije, Ambasada Rumunijeje u hotelu “Hajat” u Beogradu priredila prijem za visoke zvaničnike Srbije, predstavnike Vojske Srbije i diplomatskog kora.

Ambasada Rumunije u Beogradu u ponedeljak, 2. decembra, svečano je obeležila Dan državnosti nama susedne države Rumunije prijemom u hotelu “Hajat” za visoke zvanice države Srbije, diplomatski kor i predstavnike medija. Ambasadorka Rumunije u Beogradu Oana Kristina Popa istakla je da je obeležavanje Dana državnosti Rumunije prilika da se prenese snažna poruka jedinstva, posebno kada je reč o načinima i vrednostima koje Srbija i Rumunija dele kao što su dijalog, međusobno razumevanje, poverenje i poštovanje ljudskih prava.

– Izistorijske perspektive 1. decembar 1918. godine predstavlja dan kada je Narodna skupština usvojila odluku kojom je potvrdila veliko ujedinjenje. Ove godine obeležavamo stogodišnjicu ovog važnog istorijskog događaja za našu zemlju. Dakle, ovaj dan za Rumune prvenstveno označava ostvarivanje ideala za ujedinjenje. U drugom redu predstavlja čin nacionalne solidarnosti, dokaz da ispred zajedničkog cilja Rumuni mogu da deluju u istom pravcu za dobrobit cele nacije, rekla je ambasadorka Oana Krstina Popa.

Narodnom nošnjom, tradicionalnim vezom i dobro poznatim banatskim hlebom, na prijemu su se predstavile žene iz Udruženja “Novoseljanke” iz Banatskog Novog Sela. Snežana Baba, predsednica Udruženja, ističe da imaju veoma dobru saradnju s ambasadomRumunije.

Prvi decembar je najvažniji dan za Rumuniju, jer je tada ostvareno nacionalno ujedinjenje zemlje koja je danas demokratska država, zaslužna članica evropske porodice sa funkcionalnom tržišnom ekonomijom.

Related posts

U bolnicama sve više ljudi

Ivana Bogdanovski

Higijena poziva na odgovorno ponašanje! 40 divljih deponija u gradu

Vanja Vićentić

Raspored sportskih događaja u Pančevu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija