27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

I Društvo novinara Vojvodine oštro osudilo pretnje Barbari Životić

Društvo novinara Vojvodine oštro osuđuje pretnje i uvrede upućene novinarki „Studija B“ Barbari Životić, koja je u petak uveče iz centra Beograda izveštavala sa protestne šetnje „Stop krvavim košuljama“, predvođene opozicijom.

Društvo smatra da je Srbija država u kojoj ima dovoljno medijske slobode da novinari, na osnovu dostupnih informacija, procene i profesionalnog iskustva, izraze  svoje  viđenje aktuelnih dešavanja, a da im zbog toga ne budu dovedeni u pitanje fizička bezbednost i moralni integritet. Javno ugrožavanje dostojanstva ličnosti mlade novinarke, kao i pretnje batinama i smrću koje su usledile nakon njenog uključenja u emisiju „Panorama“ Studija B, zahtevaju nedvosmislenu osudu od svih novinarskih udruženja, kao i od celokupne javnosti.

Saglasni smo sa stavom koji je PROUNS izneo u svom saopštenju, gde je istakao da svi novinari, bez obzira na to da li kritikuju vlast ili opoziciju, treba da imaju jednako pravo na slobodu govora, i to na osnovu „činjenica i sopstvene savesti“.

Takođe smatramo da je pokušaj maskiranja političkog neuspeha harangom na jednu reporterku,  u najmanju ruku, nemoralan.

Pozivamo kako državne organe, tako i sve aktere  javnog života, da odlučnije stanu u odbranu i novinarske profesije, bezbednosti i ostvarivanja prava na argumentovano iznošenje istine.

Petar Kočić,

predsednik Društva novinara Vojvodine 

Related posts

Jaroslav Javornik novoizabrani biskup Slovačke evangeličke crkve

Nikoleta Dragaš

Servisne informacije za 19.10.2020.

Jelena Obradović

Otvorena izložba 14. Dečje kolonije u Jabuci

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija