27. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

I Društvo novinara Vojvodine oštro osudilo pretnje Barbari Životić

Društvo novinara Vojvodine oštro osuđuje pretnje i uvrede upućene novinarki „Studija B“ Barbari Životić, koja je u petak uveče iz centra Beograda izveštavala sa protestne šetnje „Stop krvavim košuljama“, predvođene opozicijom.

Društvo smatra da je Srbija država u kojoj ima dovoljno medijske slobode da novinari, na osnovu dostupnih informacija, procene i profesionalnog iskustva, izraze  svoje  viđenje aktuelnih dešavanja, a da im zbog toga ne budu dovedeni u pitanje fizička bezbednost i moralni integritet. Javno ugrožavanje dostojanstva ličnosti mlade novinarke, kao i pretnje batinama i smrću koje su usledile nakon njenog uključenja u emisiju „Panorama“ Studija B, zahtevaju nedvosmislenu osudu od svih novinarskih udruženja, kao i od celokupne javnosti.

Saglasni smo sa stavom koji je PROUNS izneo u svom saopštenju, gde je istakao da svi novinari, bez obzira na to da li kritikuju vlast ili opoziciju, treba da imaju jednako pravo na slobodu govora, i to na osnovu „činjenica i sopstvene savesti“.

Takođe smatramo da je pokušaj maskiranja političkog neuspeha harangom na jednu reporterku,  u najmanju ruku, nemoralan.

Pozivamo kako državne organe, tako i sve aktere  javnog života, da odlučnije stanu u odbranu i novinarske profesije, bezbednosti i ostvarivanja prava na argumentovano iznošenje istine.

Petar Kočić,

predsednik Društva novinara Vojvodine 

Related posts

Vučić sa Bramercom: Kontinuirana saradnja na dobrom nivou

Zorana Stekovic

Licitacija za otkup vozila Hitne pomoći 4. oktobra

Jasmina Petkovic

Brnabić:Oživljavanje fabrike stakla strateški važno za Srbiju

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija