27. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti Vršac

USTAVNI SUD: Sudovi u Pančevu i Vršcu povredili pravo Grada Vršca na pravično suđenje

Ustavni sud u Beogradu usvojio je žalbu Grada Vršca i nedvosmisleno utvrdio da su Osnovni sud u Vršcu i Viši sud u Pančevu povredili pravo na pravično suđenje Grada Vršca, a po tužbi penzionera za samodoprinos.

Istom odlukom Ustavni sud je poništio presude Višeg suda u Pančevu i odredio da isti sud donese novu odluku po žalbi Grada Vršca izjavljenih protiv presuda Osnovnog suda u Vršcu.

Da narodu bude jasnije, to znači da su sudovi u Vršcu i Pančevu nepotrebno podlegli pritiscima pojedinih advokata koji ne kriju mržnju prema lokalnoj vlasti u Vršcu, što konkretno za sud, na čijem se čelu nalazi Stanka Simonović, nije ništa novo.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović upozoravala je svoje sugrađane penzionere da budu strpljivi do odluke Ustavnog suda, kakav god ishod bude bio, i da ne dozvole svojim advokatima da im načine ogromnu materijalnu štetu.

Advokati, koji su zbog svog ličnog interesa gurnuli penzionere u ambis, mislili su da su njihova politička zaleđina i pređašnji uticaj na karijeru pojedinih sudija, iznad zakona i time naneli ogromnu štetu kako svojim klijentima tako i sudovima u Vršcu i Pančevu.

Ustavni sud je utvrdio da je ustavnopravno neprihvatljiv stav Višeg suda u Pančevu da je Grad Vršac odgovoran za štetu koja je pričinjena penzionerima nakon početka primene Zakona o finansiranju lokalne samouprave i da je isti zasnovao svoju odluku na proizvoljnom i arbitrernom tumačenju relevantnog materijalnog prava.

Odluka Ustavnog suda, kojom je utvrđena nezakonitost odluke o uvođenju samodoprinosa za izgradnju kanalizacije u Vršcu u odnosu na penzionere, deluje “ex nunc” (za ubuduće). Do tada su bile deo pravnog poretka i proizvodile se, kao takve, pravno dejstvo. Grad Vršac, po objavljivanju odluke o nezakonitosti, objavljene 27.2.2017. godine, obustavio je naplatu penzionerima.

Sudovi u Vršcu i Pančevu su, očigledno, proizvoljnim tumačenjem zakona, načinili ogromnu štetu Gradu Vršcu i penzionerima.

Da li će pojedini advokati, koji su se za svoje “usluge” naplatili, prodati nekretnine i finansijski pomoći klijentima? Odgovor je  – NE! A ti im, narode, i dalje veruj.

 

Related posts

Saučešće Vučića državnom vrhu Etiopije

Nikoleta Dragaš

Humanitarna akustična svirka 23. avgusta u Vršcu

Nikoleta Dragaš

U Opštu bolnicu Pančevo stigla dva nova kolonoskopa

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija