18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vršac

NOVA AFERA VRŠAČKA PIVARA : Gde je kraj Milanovićevoj gramzivosti?

Pravnici klike koja je komunalno preduzeće Drugi oktobar otela od Vršca i 16 godina ga držala okupiranog pod oblikom društvenog preduzeća, prvo je pujdala penzionere da tuže Grad Vršac za samodoprinos, a sada saznajemo da pujda radnike Vršačke pivare da tuže Republiku Srbiju!

Bivši direktor pravnog sektora Drugog oktobra, Dragan Milanović, koga mnogi označavaju kao grobara dobrog dela nekadašnje vršačke privrede, pokušava da okupi bivše radnike Vršačke pivare i nagovori ih da tuže Republiku Srbiju za zaostale zarade, koje su ostvarene pre pokretanja stečaja.
Znači, prvo je, zarad ličnih interesa tadašnjeg rukovodstva DP Drugi oktobar, oštetio Republiku Srbiju kao najvećeg akcionara (92,16%) Vršačke pivare, gurajući preduzeće u stečaj, u momentu kada se konsolidovalo i pokrenulo u pozitivnom pravcu, a sada radnike koje je ostavio bez posla, pujda na Republiku Srbiju, opet zarad ličnog interesa. Njegove usluge koštaće ih 30 odsto od naplaćenog potraživanja. Milanović je kreator afere otimanja magacina “Vršačke Pivare”, što je kasnije prouzrokovalo stečaj ove firme i otkaze za 120 Vrščana. “Drugi Oktobar” je na osnovu duga za komunalne usluge u iznosu od 17.627.909 dinara, uzeo magacine vredne 81.512.000 dinara.

Jedan od učesnika, Vladimir Radelić, koji je papire potpisao u ime “Vršačke Pivare”, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Novom Sadu osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.
Sudija Privrednog suda u Pančevu, Zlatibor Kanački, dozvolio je da Radelić potpiše sudsko poravnanje bez ispitivanja da li za to postoji ovlašćenje, kao i da to uradi neposredno pred sudijom, bez ikakvog popuštanja u vrednosti imovine koja je višestruko veća od visine duga.
“Drugi Oktobar” je na ime ove imovine, koja je procenjena od strane veštaka građevinske struke na iznos od 1.8 miliona eura, dobio kredit od Kontinental banke AD Novi Sad NLB Group u iznosu od 1.2 miliona eura. Posle toga je počela izgradnja fabrike “Moja voda”.

Milanović, koji je sedeo sa druge strane stola i odgovoran je najmanje koliko i Radelić – nije ni pomenut! Pokretanje stečaja u Vršačkoj Pivari, u momentu kada se konsolidovala posle raskinute privatizacije i isključenja gasa i vode, i uspela da plaća svoje obaveze za komunalne usluge, kao i da prekine niz negativnog bilansa (2009. godina završena u plusu, sa 1.2 miliona dinara obaveze uplate za dobit), imalo je za cilj samo jedno: Uništavanje privrednog resursa radi interesa “Drugog Oktobra”. U tome je Milanović bio majstor. Jer, ako neko uplaćuje milion dinara mesečno za komunalne usluge, za troškove iznošenja smeća i potrošnju vode (bez gasa), postavlja se jednostavno pitanje: Zašto stečaj?Zastupniku kapitala Pivare, tada je od strane Milanovića, a u ime Drugog oktobra, bila poslata jasna ponuda: “Odustanite od sudskog spora za poništaj poravnanja i vraćanja nezakonito oduzete imovine ili idete u stečaj”, sa naznakom na “99 odsto presuda u Privrednom sudu u Pančevu su moje”. Posle penzionera, na red su došli radnici Vršačke pivare. Hoće li verovati onima koji su u dobroj meri uništili Vršac, a sada se trude i da ga dotuku, zbog politike koju je narod osudio, videće se uskoro…

 

Related posts

Osvanula srpska trobojka na Zelenoj pijaci

Mica Milakov

Novi cvetni aranžmani u centru i gradskim naseljima

Mirjana Popović

Nacionalni dan kulture Rumuna obeležen u Vršcu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija