12. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić održao sastanak sa Johanes Hanom. Obraćanje uživo u 18.15 predsednika Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom sa kojim je razgovarao o potezima Prištine, kojima su uvedene i povećane takse na proizvode iz Srbije i BiH, kao i o regionalnoj stabilnosti.

Predsednik Vučić je upozorio na moguće posledice neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba.

Predsednik Vučić je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju situacije i na njegovoj želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze. “Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu”, ponovio je predsednik Vučić.

Han: Pozvaću Prištinu da odblokira saradnju i trgovinu u regionu

Evropski komesar Johanes Han poručio je da će sagovornike u Prištini pozvati da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i ukazati da je potrebno što pre se vratiti dijalogu.

On je to napisao na društvenoj mreži Tviter posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Dobar sastanak sa predsednikom Srbije u Beogradu, gde smo razgovarali o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH od strane Kosova, što predstavlja kršenje Cefta i REA (regionalna ekonomska zona) i regoinalne saradnje. Složili smo se da je hitno potreba deeskalacije“, napisao je još Han.

Related posts

Proizvodnja kala – od hobija do unosnog posla

Nikoleta Dragaš

SNS Šabac: Poslušajte sugrađane, prestanite da manipulišete

Mica Milakov

Železničar poražen na domaćem terenu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija