17. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Mali:Prioritet manja nezaposlenost i veće plate

Prioriteti u narednom periodu biće dalji pad nezaposlenosti, koja je sada na istorijskom minimumu i iznosi 11,3 odsto, ali i povećanje plata u Srbiji, kaže ministar finansija Srbije Siniša Mali.

“Plate su i dalje niske, ali idemo ka tome da one rastu”, rekao je Mali na sednici Skupštine Srbije i dodao da u tom smislu ohrabruju investicije poput one u Zrenjaninu (Eseks) gde će neto plata iznositi 90. 000 dinara.

On je podsetio da su u predlogu budžeta za 2019. godinu predviđena sredstva za povećanje plata u javnom sektoru, kao i za povećanje penzija,navodeći da će i minimalna cena rada od 1. januara biti veća.

Mali je rekao da plate iz godine u godinu rastu i da je prosek u prvih osam, devet meseci bio 420,7 evra i ukazao da je prošle godine prosečna plata bila 394 evra, a godinu dana ranije 374 evra.

“Polako se plate u Srbiji podižu. Nismo zadovoljni, ali nam je prioritetni cilj da smanjimo nezaposlenost i povećamo plate”, rekao je ministar.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nezaposlenost u Srbiji i trećem kvartalu iznosila je 11,3 odsto, dok je stopa zaposlenosti u istom periodu iznosila 49,2 odsto, a u poslednje četiri godine zaposleno je 370.000 ljudi, rekao je Mali.

“To je sjajna vest i obaveza da nastavimo istim tempom”, dodao je Mali.

Navodeći da su najveće stope zaposlenosti zabeležene u Šumadiji, zapadnoj Srbiji i beogradskom regionu, Mali je rekao da je Vladi Srbije svaki deo zemlje važan i da će najavljena investicija u RTB Bor od 1,5 milijardi dolara promeniti istok Srbije.

Ministar je najavio da će se u tom delu zemlje raditi na poboljšanju infrastrukture i dodao da se očekuje velika promena – da istok ponovo bude lokomotiva razvoja Srbije.

Related posts

Vučić sa Ramom i Zaevom o samitu u Ohridu

Zorana Stekovic

Pančevački dani duhovne muzike

Nikoleta Dragaš

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija