4. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Svetski dan borbe protiv HIV. Besplatna testiranja u Pančevu

Povodom  Svetskog dana borbe protiv HIV-a, koji se obeležava 1. decembra, Zavod za javno zdravlje Pančevo organizovao je besplatno savetovanje i testiranjena HIV. U subotu od 8 do 12 sati testiranje je bilo obavljeno u Ulici Vuka Karadžića, u staroj Železničkoj ambulanti, za koje nije bila potrebna zdravstvena knjižica niti uput.

Ove godine se u svetu 1. decembar obeležava 30. put, sa ciljem da se skrene pažnja na javnozdravstveni značaj HIV pandemije i pokaže međunarodna solidarnost. Za dug i kvalitetan život sa HIV-om najbitnije je da se infekcija otkrije na vreme i započne lečenje.

Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima. Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje u Beogradu. Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje.

Procenjuje se da oko hiljadu osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano. Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi 90-90-90. Dijagnostikovati HIV kod  90 odsto procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om, obezbediti lečenje  90 odsto  pacijenata sa HIV infekcijom i postići nedetektibilnu virusnu aktivnost kod 90 odsto lečenih. Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom se ističe značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.

Related posts

Lučić: Ambiciozni planovi o proširenju “Telekoma Srbija” na prostoru Kosova i Metohije

Nikoleta Dragaš

RHMZ: Zbog magle na snazi žuti meteo-alarm

Nikoleta Dragaš

Kol centar Grada Pančeva prima pozive najstarijih građana kojima je potrebna pomoć

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija