27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Ministar Vulin: Specijalna brigada spremna i obučena da odgovori na svaki izazov

Specijalna brigada je naša najelitnija i najobučenija jedinica. Ona je spremna da izvrši svako naređenje našeg državnog rukovodstva i vrhovnog komandanta i u potpunosti možemo da se oslonimo na nju – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića obišao pripadnike Specijalne brigade stacionirane u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.

Prema njegovim rečima, Srbija može da se osloni na Specijalnu brigadu i njenu spremnost da brani naš narod i naš način života bez obzira gde je on ugrožen.

–  Političke tenzije koje se dešavaju u našem okruženju nameću nam obavezu da budemo spremni na svaki odgovor i da budemo spremni za svaki izazov  koji se može nametnuti našoj vojsci i našem narodu – istakao je ministar odbrane i dodao da je Vojska Srbije opredeljena da živi u miru i predstavlja garant mira i stabilnosti, kao i bezbednosti svakog našeg građanina.

Ministar je nagalasio da je i pored toga Vojska Srbije spremna i obučena da odgovori na svaki izazov.

– U narednom periodu još više ćemo uložiti u sve ono što je potrebno Specijalnoj brigadi da bude na visini zadatka, da odgovori na svaki izazov i potrebu. Već smo obezbedili poboljšanje materijalnog statusa svih pripadnika Specijalne brigade u skladu s naređenjem vrhovnog komandanta, a od iduće godine očekujemo još jedno povećanje plata od devet procenata – rekao je ministar odbrane.   Sve to će, dodao je on, značajno uticati na kvalitet života svih naših pripadnika, a posebno pripadnika Specijalne brigade, što će uticati da oni i njihove porodice budu stabilni i sigurni.

– Ovo su ljudi koji vole svoj posao, koji vole svoju profesiju i iznad svega vole Srbiju i spremni su da se bore za nju. Komnandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan istakao je da su u sklopu obilaska Specijalne brigade prikazana vrhunska osposobljenost pripadnika te jedinice u specijalno-fizičkom vežbanju, vatrenoj i taktičkoj osposobljenosti za rešavanje najsloženijih zadataka u okviru kompleksne protivterorističke operacije koje je izvedeno uz sadejstvo s pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne opbrane.

– Naša otadžbina ima na koga da računa. Snage za hitno reagovanje će izvršiti svaki postavljeni zadatak – zaključio je general Talijan.

Nakon referisanja komandanta Specijalne brigade, ministar odbrane i načelnik Generalštaba obišli su taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koje se nalazi na upotrebi u toj jedinici i prisustvovali prikazu osposobljnosti srpskih specijalaca.

Pripadnici jedne od najelitnijih jedinica Vojske Srbije demonstrirali su najpre borilačke veštine kao i izuzetnu preciznost i „mirnu ruku“ u streljni za situaciona gađanja. Potom su prikazali brzinu i efikasnost u oslobađanju talaca iz motornog vozila dok je protivteroristička jedinica demonstrirala veštine u borbi protiv terorista u urbanoj sredini kroz elemente upada u objekat, oslobađanja talaca i uništavanja eksplozivne naprave.

 

 

Related posts

Ministar Vulin obišao vatrogasce koji gase požare na Crnom Vrhu

Mirjana Popović

Heklanje – spoj lepog i korisnog u doba korone

Bojana Kecic

Održan sastanak u okviru projekta „Unapredimo sport u Vojvodini“

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija