24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Besplatno testiranje na HIV, bez knjižice i uputa

Povodom  Svetskog dana borbe protiv HIV-a, koji se obeležava 1. decembra, Zavod za javno zdravlje Pančevo organizuje besplatno savetovanje i testiranjena HIV. U subotu od 8 do 12 sati testiranje će  biti obavljeno u Ulici Vuka Karadžića, u staroj Železničkoj ambulanti, za koje nije potrebna zdravstvena knjižica niti uput.

HIV infekcija je hronična infekcija s kojom danas može dugo da se živi ukoliko je otkrivena na vreme i uz  redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna.Nažalost, bolest se otkriva često u poodmakloj fazi. Takođe,  procenjuje se da na svaku otkrivenu HIV infekciju ide bar jedna neotkrivena. Svetski  dan borbe protiv HIV-a, koji se obeležava 1. decembra, ove godine pod sloganom „Saznaj svoj status“.

– Prvi decembar je Svetski dan borbe protiv HIV-a i tada želimo posebno da skrenemo pažnju i podignemo svest o značaju prevencije HIV-a i ranog otkrvivanja bolesti i lečenja osoba obolelih odHIV-a.Imajući u vidu da je ove godine slogan „Saznaj svoj status“, mi smo predložili da se sprovede dobro strogopoverljivo testiranje na HIV. Prvi dan će biti subota zato što je 1. decembar i mi ćemo imati od 8 do 12 sati akciju testiranja u Železničkoj ambulanti, prvo u ambulanti razgovor s epidomologom i kasnije upućivanje na testiranje.Takođe, cele sledeće nedelje će biti testiranje i otvorena vrata Zavoda za one koji žele da provere status. Mi to radimo cele godine i osobe koje žele da provere imaju prioritet u našim dnevnim aktivnostima – objašnjava dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Oni koji odluče da se testiraju prvo obavljaju razgovor sa lekarom zatim testiranje obavlja u Mikrobiološkoj ambulanti u Očnoj bolnici. Rezltati se dobijaju sutra dan posle 13 časova klijentu lično zatim sledi razgovor sa epidemiologom o rezulatima. Testiranje je anonimno, poverljivo, besplatno, nije potreban uput, ne zakazuje se jedino je obavezno doručkovati.

Related posts

,,Deliblatska peščara u smiraj dana“ u Leanki

Ivana Bogdanovski

Generalna proba vežbe “Sadejstvo 2020” na Pešteru

Nikoleta Dragaš

RAZGOVARALI SMO O MNOGIM VAŽNIM TEMAMA! Vučić: PRVI AVION ZA TREBINJE ĆE POLETETI DO MARTA 2022. GODINE, šaljemo pomoć u Republiku Srpsku!

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija