17. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Politika Vesti

Deklaracija četiri opštine:Ostavke zbog kršenja prava Srba. Veliki protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

VELIKI MIRNI PROTEST SRBA U SEVERNOJ MITROVICI! Od danas na severu KiM ne važi prištinski sistem!

Danas je na trgu u Severnoj Mitrovici održan protest zbog odluke samozvane vlade Kosova da poveća takse od 100 odsto na srpske proizvode. Protestu je prisustvovalo više od 10.000 ljudi, a poslata je poruka da Srbi neće trpeti ugrožavanje najosnovnijih prava. Novi protest najavljen je za sutra

12:57 – Rakić je na kraju skupa pozdravio još jednom okupljene i pozvao ih da prisustvuju i sutra.

12:49 –  Dr Dragiša Milović kaže da se danas Srbima uskraćuju hleb, mleko, kiseonik i da je važno da smo jedinstveni.

– Danas smo ispred Euleksa koji je došao da uvede demokratiju i pravo za život, ali vidimo da nema demokratije, nema prava na slobodu kretanja. Zato treba i njima da poručimo da se drže svog mandata – kaže Milović.

12:47 –  Milan Savić predsednik Studentske konferencije izjavio je da će se studenti boriti mirno i neće dozvoliti da budu proterani.

– Da li se naši studenti razlikuju od studenata u Evropi? Stalno govore o osnovnim ljudskim pravima, a ovde nam brane hleb! Obećavamo da nas neće proterati i da ćemo ostati ovde – rekao je Savić.

12:40 – Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović poručio je da neće podnositi ostavku, jer je zdravstveni centar u zdravstvenom sistemu države Republike Srbije.

– Braćo i sestre, a ima vas više od 10.000, svedoci ste da je politika do 2012. godine bila loša, da se nije oglašavala nakon samoproglašenja nezavisnosti, koja je prebacila nadležnost Kosova u EU, politike koja je iscrtala granice nezavisnog Kosova. Vi ste simboli borbe za slobodu i opstanak u jedinoj državi Srbiji – rekao je Ivanović.

Ivanović je pozvao uhapšene da izdrže, nakon čega su ih okupljeni pozdravili velikim aplauzom i uzvikom “Živela Srbija”.

12:27 – Građani su gromkim aplauzom pozdravili odluku u prestanku postojanja opština po prištniskom sistemu. Goran Rakić poručio je da su današnji protesti mirni i da tako i ostanu.

– Hvala vam što ste se okupili u ovolikom broju da osudimo odluke koje su nedemokratske. Na odluke Prištine međunarodna zajednica i dalje ćuti, a mi smo danas podneli ostavke i od danas administracija lokalne samouprave po prištinskom sistemu više ne postoji. Ne postoji, ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan život srpskom narodu – rekao je Rakić.

Podsetio je na upad jedinica ROSU, ali i na pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste.

Rakić je pozvao sve na mirne proteste koji će se i sutra održati na istom mestu.

– Zasedaće krizni štab i donositi odluke u skladu sa situacijom. Zalihe hrane ponestaju, a mi ćemo nastaviti mirno da se borimo za goli život. Braćo i sestre, odavde nema nazad – poručio je Rakić.

Nekoliko hiljada ljudi krenulo je ulicama Kosovske Mitrovice. Na čelu kolone je Goran Rakić.

Protest se održava ispred kancelarije Evropske unije i Euleksa u severnom delu grada.

Građani nose transparente: “Hoćemo mir, a ne ratove”,”Ne izgladnjujete našu decu”, “EU otvori oči”, “Stop nasilju Prištine”, “Imamo pravo na hleb” i druge.

Jutros su u svim srpskim sredinama na KIM održane su sednice lokalnih parlamenata.

Related posts

“BMW” pančevačkih registracija sleteo u reku Lim, traga se za detetom

Branislava Grčić

Predsednik Vučić pozvao patrijarha,poželeo mu oporavak

Zorana Stekovic

Šarčević o podvigu profesora u V. Plani: Biće nagrađen

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija