21. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Pančevačko Odeljenje hemodijalize po svetskim standardima

Deo novog Odeljenja hemodijalize Opšte bolnice pušteno je u rad. Uređeno je po najsavremenijim svetskim standardima i opremljeno aparatima za dijalizu kakvi se koriste u svetskim medicinsakim centrima. Pacijenti sa kojima smo razgovarali prezadovoljni su novim Odeljenjem hemodijalize jer su se godinama lečili u lošim uslovima i zastarelim aparatima za dijalizu.

Brzo će biti zaboravljeno staro Odeljenje hemodijalize, koje je bilo neuslovno za pacijente, u kom skoro dve decenije nisu obnavljani aparati i nije renovirano. Novo odeljenje u Opštoj bolnici počelo je da radi. Deo pacijenata se već dijalzira, a za dve nedelje svi pacijenti biće prebačeni na nove aparate. Pacijenti su i za vreme rekonstrukcje ostali na starom odeljenje kako ne bi morali da putuju u druge centre, što bi im stvaralo dodatni napor. Direktor Bolnice doktor Slobodan Ovuka zahvalio je pacijentima i medicinskom osoblju koji su imali strpljenja tokom rekonstrukcije Internog odeljenja i izmeštanja Hemodijalize.

– Nakon trinaest meseci bez ijednog incidenta jer nismo imali drugu mogućnost sem da Hemodijliza permanentno radi, a da se u čitavoj zgradi odvijaju opsežni radovi. Petnaest-dvadeset godina Interno odeljenje iziskivalo je kompletnu rekonstrukciju. Kad se setimo snimaka sa pretodnog odeljenja i vidimo ovo danas vidimo da je urađeno na svetskom nivou – medicine 21. veka kome pripadamo – kaže dr Ovuka.

Odeljenje hemodijalize nalazi se na drugom spratu, gde je nekada bila koronarna jedinice. Uređeno je po evropskim standardima i opremljeno najsavremenijim aparatima za dijalizu.

– Dobili smo 18 novih mašina. U našem centru se dijalizira 150 pacijenata. Ovde imamo osamnaest novih mašina i planiramo tamo da ubacimo još 18 mašina za dve nedelj , tada bi imali 36 mesta, a pacijenti ne bo čekali na uključenje kada dođu.To su aparati 8000S, koji su najmoderniji u svetu. Tako da se naši pacijenti dijaliziraju potpuno isto kao pacijenti u Nemačkoj – kaže dr Goran Vojinović, načelnik Hemodijalize.

Bubrežni bolesnci koji su na dijalizi tri puta nedeljno po nekolko sati provode na Odeljenu hemodijalize.  Oni koji su počeli da se dijaliziraju na novom odeljenju ne kriju zadovoljostvo.

Naredne dve nedelje planirano je da  odeljenje Hemodijalize u potpunosti bude opremljeno sa još 18 novih aparata za hemodijalizu. Dok će na mestu stare hemodijalize posle rekonstrukcije Internog odeljenja biti  smeštena Koronarna jedinica.

Related posts

Predsednik Vučić primio Erdoganovo pismo

Jasmina Petkovic

Jović i Simić u poseti opštini Vučitrn u Prilužju

Nikoleta Dragaš

U najvećoj botaničkoj bašti na Balkanu staza osećanja, kutije iznenađenja, hotel za insekte…

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija