22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

VUČIĆ PRED VIŠE OD 12.000 GRAĐANA U NOVOM SADU: Nikad niko nije pokorio Srbiju, pa neće ni danas! Vučić i Vučević otkrili spomenik kralju Petru Prvom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Novom Sadu, na svečanosti povodom 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, da našu zemlju niko nikada nije uspeo da pokori i da to neće uspeti ni oni koji to danas pokušavaju-

Obraćajući se okupljenima, on je rekao:

– Osetili ste da je Srbija danas pritisnuta sa različitih strana,da su razne ptice crne boje krenule da zobaju sve što stignu o našoj lepoj Srbiji, a ja, uz poštovanje velikom i starom našem kralju, samo jednu rečenicu da kažem – Srbija zna svoju snagu i znamo da nismo najveći, ni među najvećima ali znamo da Srbiju nikad niko nije uspeo da pokori, neće ni oni koji to danas pokušavaju.

Predsednik Vučić se zahvalio građanima na odlučnosti da budu uz svoju državu, svoj narod i što znaju da od Srbije nema ništa preče.

Takođe je poručio da “nikada nikome, do Srbiji, Vojvodina neće pripadati”.

On se zahvalio građanima što su se okupili i pored kiše, rekavši da je pre tačno sto godina, na isti dan padala kiša, i da je sto narednih godina zagarantovano i nikada nikome drugom do Srbije neće pripadati Vojvodina.

– Došli ste zato što ste osetili da je Srbija danas pritisnuta sa različitih strana. Da su razne ptice crne boje krenule da zobaju sve što stignu po našoj lepoj Srbiji – istakao je on.

Zahvalio se građanima na odlučnosti da budu uz svoju državu i da znaju da nema ništa preče od Srbije.

Svoj govor počeo je „dobrodošao kući stari naš kralju, izvini jer nam je trebalo 84 godine da shvatimo da si pobedio“.

Vučić je ukazao da je Novi sad odluku o podizanju baš takvog spomenika doneo 1934. godine, a da je tek danas podignut, što je bruka koja ide na račun svih nas.

– Tebi stari naš kralju evo konačno i ova čast, njen delić koji si zasluzio. Imali smo vladare koji su činili i dobro i loše, koji su učili, koji su uvodili zeleznicu, dizali škole, ali samo uz jednog ide sveta reč „sloboda“ – naglasio je on.

Vučić je podsetio da je kralj Petar verovao u slobodu još kao 20-ogodišnak kada je preveo esej Stujarta Milera o slobodi.

Tako je i živeo I kao oficir francuske legije stranaca, ustanik u Hercegovini, izgbeglica, naš kralj, jedini u istorii što je peške i u volovskoj zaprezi prošao dug put preko Albanije do Soluna da bismo došli kući do slobode, naglasio je on.

– Ta sloboda za koju se borio čestito i izborio je kamen temeljac moderne srpske države. Sloboda koju ste izvojevali danas dobro razumemo kao našu šansu na život koju nemamo pravo da propustimo. Danas na slobodnom komadu zemlje poručujemo da ćemo se boriti da svojim trudom promenimo lice Srbije. Radićemo i borićemo se za svaki novi put, modernu fabriku, nova znanja, veštine, život dostojan potomaka ljudi koji sa tobom izborili slobodu. Znajući da nastavljamo tu svetu nit koju ste ostavili – rekao je on.

– Sa ljubavlju, žarom i entuzijazmom gradićemo Sbriju koja istovetno brine o svim građanima Sbrije. Borićemo se za Srbiju koja ima hrabrost da traži nova rešenja za stare probleme, ne dozvoljavajući da se odrekne onoga što joj je duša i identitet – poručio je Vučić.

Vučić je ranije izjavio da je prisajedinjenje Vojvodine, za njega lično, bio jedan od najvažnijih događaja u poslednjih 100 godina i da će taj datum biti još važniji kada Vojvodina, kao deo Srbije, sledeću stoletnicu dočeka mnogo bogatija i uspešnija.

Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji 25. novembra 1918. godine.

“Muzej Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji”, koji će biti otvoren danas , činiće stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, ali i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.

Zatim će na Trgu Republike biti otkriven spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću, suverenu Kraljevine Srbije u trenutku Prisajedinjenja i jednoj od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji.

Centralni događaj obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja je Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, u prisustvu državnog vrha Srbije.

Na akademiji će zajednički nastupiti Vojvođanski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Važan datum u istoriji Srbije i Vojvodine obeležava se celog vikenda, a juče je na Trgu slobode u Novom Sadu otvorena interaktivna, multimedijalna izložba “1918 ponos”, posvećena najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja.

U sklopu programa, sinoć je u SNP-u premijerno biti izvedena predstava “Svetozar”, po scenariju Milovana Vitezovića, u režiji Juga Radivojevića.

Potom, je usledio koncert na Trgu slobode na kom su nastupili Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan, sopran Dragana Radaković, Vojvođanski simfonijski orkestar, violinista Robert Lakatoš, Novosadski Big Bend, Veliki tamburaški orkestar RTV i Oktet Opere SNP.

Related posts

U Južnom Banatu još 68 osobe pozitivnih na Covid-19

Vanja Vićentić

Ako Priština ukine takse, Srbija spremna za dijalog

Jasmina Petkovic

Vučić za Klajne cajtung o novoj vladi: Preporučiću značajnije promene nego što se očekuje, a to će se moći videti narednih dana

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija