12. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Oživljavanje starih zanata

Udruženje žena „Novoseljanke – Boboacele” osnovano je krajem novembra 2014. godine. Od tada na brojnim manifestacijama, izložbama i sajmovima širom Srbije, svojim učešćem rado daju podršku dešavanjima na lokalnom, gradskom, pa i na državnom nivou. Na taj način istovremeno predstavljaju srpske i rumunske običaje i tradiciju Banatskog Novog Sela, a samim tim i svoj rad.

Ideja o oživljavanju starih zanata i domaće radinosti rodila se 2014 godine. Udruženje žena “Novoseljanke” trenutno ima oko 20 aktivnih članica a predsednica udruženja Snežana Baba, kaže da sve to nije bilo lako ostvariti, trebalo je puno truda i rada, ali zajedničkim ulaganjem uspele su da rešavaju sve probleme na koje su naišle.

Žene iz udruženja na svoj izložbeni prostor najčešće izlažu narodnu nošnju, ali se trude da na svakoj izložbi imaju neki novi eksponat. Takođe se predstavljaju i tradicionalnim kolačima i džemovima. Slađana Topić, jedna od članica udruženja naglašava da se trude da se na svakoj manifestaciji predstave na najbolji mogući način i dodaje da je ponosna što uspevaju da se bave i humanitarnim radom – naravno, u skladu sa njihovim mogućnostima.

„Novoseljanke“ su često nagrađivane, a sa nekih dešavanja se vrate i sa dva priznanja. To su nagrade za najlepši štand ili proizvod na zadatu temu. Osvojile su prvo mesto za slano pecivo sa izvanrednim ukusom i treće mesto za slavki kolač na Međunarodnom sajmu etno hrane i pića, priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za veliki doprinos u negovanju tradicije stvaralaštva žena srpske i rumunske kulture kao i Treće mesto na X Međunarodnom sajmu etno hrane i pića, ali kako kažu – sve su im nagrade jednako važne i drage

 

 

Related posts

Vučić na prvom onlajn skupu: Na ovim izborima odlučujemo o budućnosti naše dece

Nikoleta Dragaš

Preminuo Zoran Rotar

Mica Milakov

U Južnom Banatu još 36 novoobolelih

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija