25. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika

Stefanović: Veliki uspeh Srbije

Samoproglašena država Kosovo nije uspela da postane članica Interpola. Odbijanje zahteva za članstvo tzv. Kosova u Interpol je veliki uspeh i ogroman rezultat naše zemlje, rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

tefanović je u telefonskom ukjučenju za RTS iz Dubaija rekao da je veoma ponosan na postignuti rezultat.

Ministar je zahvalio predsedniku Srbije, premijerki i ministru spoljnih poslova, koji su se lavovski borili da zaštite integritet i naše zemlje i Interpola.

Oni su, kazao je, neumorno radili svih ovih meseci da dokažu da su, kako je rekao, pravo i pravda, jači od svakog lobiranja pa čak i moćnih nekih zemalja.

Ovo je bio veliki ispit za Interpol, rekao je Stefanović i dodao da misli da bi se prijemom Kosova ta organizacija politizovala, prestala bi da bude polcijski važna, već bi postala političko telo.

A to smo, kazao je, svi hteli da izbegnemo.

„I pored raznih pokušaja i pozivanja na neke presedane i prakse koje, čini se, pokušavali u pauzi da izdejstvuju nešto, ali to ipak nije uspelo. Naši ljudi su bili veoma srčani, svi su se borili, srpski građani mogu da budu ponosni na taj tim. Tim pre je i ova pobeda veća za sve nas“, rekao je Stefanović.

Upitan da li će za novog predsednika Interpola biti izabran ruski general, Stefanović je rekao da ima više kandidata, da će se o tome glasati sutra i da je nezahvalno sada pričati o tome.

Stefanović se još jednom zahvalio svim građanima Srbije na podršci srpskog tima, svi su, kazao je, to mogli da osete tamo u Dubaiju.

Ministar je kazao da zahvaljujući tome predstavnici Srbije mogu podignute glave da idu hodnicima Interpola.

Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

Ministar Stefanovića je u uvodnom obraćanju oštro reagovao na sednici Generalne skupštine zbog kršenja Rezolucije 1244.

Delegati su potom obrazlagali svoju odluku o zahtevu Kosova za prijem u članstvo Interpola. Namibija i Rumunija su podržale Srbiju, a za reč su se javili i delegati iz Španije, Maroka, Kipra, Kine, Belorusije, Rusije.

Nakon rasprave prvi put se glasalo o članstvu, a Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu. Novom glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi, saznajemo, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja.

Ministar Stefanović oštro se usprotivio određivanju pauze i na pitanje predsedavajućem na osnovu čega je određena pauza nije dobio odgovor.

On je na Tviteru napisao: „Pobeda“.

Glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja. Ministar Nebojša Stefanović oštro se usprotivio određivanju pauze i na pitanje predsedavajućem na osnovu čega je određena pauza nije dobio odgovor.

Related posts

Nepropisno postavljeni mobilni toaleti pomereni desetak metara. Vesić : Obradović pretio komunalnoj inspektorki

Mica Milakov

Predsednik Vučić danas sa komesarom Verheijem

Jasmina Petkovic

Srbija u Briselu otvara poglavlje 4

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija