16. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Sezona respiratornih infekcija tek počela! Koji pacijenti spadaju u hitne?

Sezona respiratornih infekcija i borba sa virusima je tek počela. U većini zdravstvenih stanica to su česti pacijenti koji dolaze zbog visoke temperature, stomačnih tegoba i opšte lošeg stanja. Pošto niko ne može da poretpostavi kada će se razboleti i nema zakazan termin kod lekara, pokušali smo da saznamo na koji način se vrše prioriteti koji pacijenti spadaju u hitne.

Ukoliko se razbolimo i potrebna nam je pomoć lekara često ne možemo da ispoštujemo proceduru zakazivanja preko kol centra. Pojedini pacijenti  kada bolesni odu u svoju zdravstvenu stanicu žele odmah da budu primljeni, a pacijenti koji čekaju negoduju jer smatraju da je to ulaženje kod lekara preko reda. Na koji način se rešavaju ovakve situacije, ko ima prednosti na osnovu kojih simptoma spadaju u listu prioriteta. sada kada je učestala sezona respiratornih infekcija i stomačnih virusa.

Na šalteru, sestra vrši trijažu da li pacijent dolazi kod svog izabranog lekara ili nekog drugog doktora. Ta trijaža se ne vrši ukoliko je gužva u čekaonici, već u zavisnosti od hitnosti se pruži pomoć pacijentu. Ako je pacijentu hitno potrebna pomoć, on je dobija bez obzira na gužvu, napominje doktorka Škurtić. .

Nije jednostavno biti tolerantan kada je čovek bolestan, ali ne treba zaboraviti da kroz ordinacije lekara svakodnevno prođe veliki broj pacijenata. U koliko se osoba razboli i nije  mu potrebna hitna pomoć lekara ako se najčešće radi o respiratornim infekcijama,  možda  bi trebalo da pomoć potraži od svog izabranog lekara jer je on taj koji ga najbolje poznaje.

Related posts

Vučić uputio čestitku Nemačkoj povodom Dana ujedinjenja

Nikoleta Dragaš

Makedonski časopisi dostupni i u elektronskom obliku

Jelena Belić

Deo Sodare sutra bez vode

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija