24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Najvažnije Vesti

Vazduh u Pančevu treće kategorije

Na sednici Skupštine grada Pančeva, gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine Katarina Banjai, poredstavila je odbornicima izveštaj o stanju životne sredine na teritoriji grada Pančeva za 2017 godinu.

Kada je u pitanju stanje vazduha u našem gradu, ZZJZ Pančevo je vršilo merenje na pet lokacija, a grad u okviru sistema za kontinualni monitoring na četiri merna mesta, odnosno rađena su merenja za ukupno 15 zagađujućih materija. Katarina Banjai, gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine kaže da je prema rezultatima monitoringa stanje isto kao i prethodnih godina, odnosno da je vazduh u našem gradu opterećen česticama. Visoke koncentracije tih čestica su razlog zbog čega je vazduh u našem gradu okarakterisan kao vazduh treće kategorije.

– To je problem sa kojim se ne susreće samo Pančevo već i drugi veći gradovi u našoj zemlji kao što su Beograd, Niš, Užice, Valjevo, Kraljevo, Kragujevac i Subotica. Prekoračenje čestica javljaju se u zimskom periodu, pogotovo u delovima grada gde su samo stambene zone. Možemo zaključiti da su visoke koncentracije čestica poreklo individualnih ložišta koji lože čvrsto gorivo. Ovo je veliko problem koji treba rešavati. Jedno od rešenja je da se pređe na gas kao čistiji energent. Pre dve godine smo počeli ova aktivnost i objavljujemo javni poziv za sufinansiranje timskih gasnih priključaka. Skoro 40 domaćinstava je u 2017. godini dobilo subvencije, a 2018. godine 64 domaćinstava je dobilo subvencije. Ovu meru sprovodićemo u kontinuitetu narednih godina i trudićemo se da izdvajamo što veća sredstva kako bi što većem broju građana dali mogućnost da dobiju ovu subvenciju i pređu na gas kao čistiji energent. Ono što nam ide u prilog je gasifikacija koja je rađena ove godine, tako da ljudi iz drugih delova grada sada imaju mogućnost da uvedu gas u svoja domaćinstva.

Monitoring zemljišta je prvi put urađeno prošle godine na 30 lokacija u dve kampanje i većina lokacija sa kojih su uzeti uzorci bilo je poljoprivredno zemljište, objasnila je Banjai.

– Rezultati isoitivanja govore da postoji odstupanja na povečani sadržaj teških metala, dominantno nikla, ali su koncentracije u blizini graničnih vrednosti, što je uobičajno za zemljište koje je pod antropogenim uticajem. Nema značajno kontaminiranih lokacija.

Što se tiče podzemnih i površinskih voda, situacija je ista kao i prošlih godina, istakla je Katarina Banjai.

Related posts

Pelemiš: Samo uz mere prevencije možemo da sprečimo bolest

Bojana Kecic

Valjevo: Ruski stručnjaci u borbi protiv korona virusa

Katarina Popović

U Srbiji više od hiljadu novozaraženih

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija