16. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti Vršac

Pilotska akademija SMATSA u Vršcu ugostila ambasadora Narodne republike Kine

Budući piloti iz Kine, uskoro će početi da se obučavaju na Vazduhoplovnoj akademiji SMATSA u Vršcu – zaključak je sa sastanka Li Mančanga, ambasadora Narodne republike Kine i Predraga Jovanovića, direktora Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Ambasador Kine u Srbiji,  posetio je Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu gde je razgovarao sa direktorom Kontrole letenja Srbije i Crne Gore o potencijalnoj saradnji.

  • Akademija je jedinstven kompleks u ovom delu Evrope. Imajući u vidu prognozu da će u roku od 20 godina svetu nedostajati gotovo 800.000 pilota, od toga veliki deo u Aziji i Pacifiku, pa i Narodnoj Republici Kini, mislim da kineskim partnerima možemo ponuditi kvalitetnu obuku uz pristupačnu cenu. Naravno, kineski studenti će biti obučavani u prijateljskom okruženju i ovde su dobrodošli – rekao je Predrag Jovanović, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore izražavajući zadovoljstvo posetom Li Mančanga, kako je istakao, osvedočenog prijatelja Srbije i srpskog naroda.

 

Ambasador Republike Kine izrazio je uverenje da će veliki broj kineskih učenika i studenata, obučavajući se na Vazduhoplovnoj akademiji, upoznati i zavoleti Srbiju.

  • Ovo je moja prva poseta Akademiji. Zahvaljujem gospodinu Jovanoviću za gostoprimstvo kao i za prvu vožnju ovim veoma malim avionima koji se koriste za obuku. Nikada to neću zaboraviti. Takođe, nisam očekivao da je Akademija tako velika i moderna. Razmenili smo na satsnaku i tokom obilaska ovog svetskog kompleksa mišljenja kako bi Kina i Srbija mogle da počnu saradnju i u ovoj oblasti. Kina je ogromno tržište i za pilote i poslaćemo u Kinu izveštaj sa današnjeg sastanka na razmatranje da bi se utvrdilo kako i na koji način bi mogla da se pokrene saradnja koja, po meni,  može inicijalno da ide u dva pravca. Jedan je kineska avio kompanija koja traži pilote   a drugi kineska pilotska Akademija. Svakako imamo veliko interesovanje za saradnju – konstatovao je NJ. E.  Li Mančang, ambasador NR Kine  u Srbiji.

Nakon obilaska kompleksa  i vožnje u avionu, njegova ekselencija Li Mančang dobio je počasni sertifikat Vazduhoplovne akademije SMATSA u Vršcu.

Related posts

U Pančevu hospitalizovano 150 pacijenata

Nikoleta Dragaš

Pančevačka bolnica najbolja u Srbiji!

Jasmina Petkovic

Akcija obezbeđivanja paketića za decu sa KiM i u Pančevu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija