23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vesti Vršac

Bezbednost saobraćaja

Ujedinjene nacije su 26. oktobra 2005. godine usvojile rezoluciju kojom pozivaju na obeležavanje treće nedelje novembra, kao Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Obeležavanje ovog dana pruža priliku da se skrene pažnja javnosti na saobraćajne nezgode, posledice saobraćajnih nezgoda, troškove nezgoda, kao i mere koje se mogu preduzeti da se one spreče. Takođe, obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda je prilika da se institucije i društvo podsete na odgovornost, da se istakne značaj javne svesti o posledicama saobraćajnih nezgoda.

 

Srbija je tradicionalno počela da obeležava Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, počev od 16. novembra 2007. godine, kada je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, održan seminar posvećen Danu sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Od 2007. godine u Srbiji se na različite načine i u organizaciji različitih subjekata obeležava Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Imajući u vidu da se ozbiljni efekti mogu postići samo angažovanjem društva u celini, Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa lokalnim Savetima za bezbednost saobraćaja,  pokrenula je  inicijativu da i ove godine zajednički organizujemo i obeležimo Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, čime bi poslali jasnu poruku da je Srbija spremna da na svim nivoima pokreće aktivnosti i upravlja bezbednošću saobraćaja.

 

Zaustavljanjem saobraćaja u centru grada na pet minuta, Grad Vršac se i ove godine pridružuje obeležavanju  dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Saobraćaj će biti zaustavljen u 11,55 časova u petak 16.11.2018 godine.

Statistike govore da je najveći uzročnik saobraćajnih nezgoda prekoračenje dozvoljene brzine, vožnja pod uticajem alkohola, vožnja pod uticajem narkotika  i  nekorišćenje sigurnosnih sistema kao što su sigurnosni pojasi, dečija sigurnosna autosedište i zaštitne kacige za vozače motocikla.

Na osnovu statističkih izveštaja Agencije za bezbednost saobraćaja za period od 2013 – 2017 godinu, na teritoriji grada Vršca  ukupno je stradalo 406 osoba u saobraćajnim nezgodama  od kojih je 21 osoba  izgubila život. Broj poginulih u posmatranom periodu nije u opadajućem trendu dok je broj saobraćajnih nezgoda u opadajućem trendu. Tokom 2013 godine su se desile 108 saobraćajne nezgode dok ih je u 2017 godini bilo ukupno 60 što je smanjenje za 44%.

Rekonstrukcijom pojedinih raskrsnica kao što je uvođenje kružnog toka saobrazćaja na raskrsnicu ulica Đure Cvejića i ulice Nikole Neškovića, grad Vršac želi da unapredi tok saobraćaja u gradu. Takođe kupovinom savremene opreme Saobraćajnoj policiji Policijske stanice u Vršcu, Grad želi da olakša rad saobraćajnoj policiji  u noćnim uslovima i omogući kontrolu vozača koji učestvuju u saobraćaju pod uticajem narkotika. U planu je i postavljanje video nadzora na pojedinim raskrsnicama kako bi se  preventivnnim delovanjem povećala ukupna bezbednost saobraćaja u gradu.

 

Dogodilo se ukupno 638 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 348 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima.

U saobraćajnim nezgodama poginulo je 21 lice, dok je teže i lakše povređeno 406 lica.

Nije uspostavljen opadajući trend broja poginulih, ali jeste broja povređenih lica.

Poginula su 4 pešaka, što čini 19% od ukupnog broja poginulih lica u SN.

Poginulo je troje biciklista, što čini 14% ukupnog broja poginulih lica u SN.

Poginula su 2 vozača motocikla i 1 vozač mopeda, što čini 14% od ukupnog broja poginulih lica u SN.

Poginulo je 10 vozača i putnika u PA, što čini 48% od ukupnog broja poginulih lica u SN.

U saobraćajnim nezgodama gde je jedan od učesnika bio traktor, poginula su 4 lica, što čini 19% od ukupnog broja poginulih lica.

U saobraćajnim nezgodama gde je jedan od učesnika bilo teretno vozilo, poginula su 3 lica, što čini 14% od ukupnog broja poginulih lica.

U posmatranom periodu povređeno je 37 dece, dok nije bilo poginule dece u saobraćajnim nezgodama. Deca su najviše stradala u svojstvu putnika (49%).

U saobraćajnim nezgodama poginulo je dvoje mladih. Mladi čine 10% od ukupnog broja poginulih lica u saobraćajnim nezgodama. Mladi u saobraćajnim nezgodama najčešće stradaju u svojstvu vozača (59%).

U saobraćajnim nezgodama poginulo je 5 lica starosti 65 i više godina, što čini 24% od ukupnog broja poginulih lica. Starija lica u saobraćajnim nezgodama najčešće stradaju u svojstvu bicikliste (35%).

Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima pripada grupi tipova saobraćajnih nezgoda „SN sa najmanje dva vozila – bez skretanja“.

Najviše nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama bilo je u oktobru.

Related posts

Novi pogon Knott Autoflexa u Bečeju,predsednika Vučića sačekali građani

Zorana Stekovic

Nedimović sa poljoprivrednicima Alibunara

Jelena Obradović

Vučić u nedelju gost u emisiji “Hit Tvit”, govoriće o mafijaškim klanovima, opoziciji, ali i uspehu Srbije

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija