12. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić: Očekujem najplodotvorniju Putinovu posetu do sada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da će predstojeća poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina biti do sada najplodotvornija po broju i sadržini sporazuma, koje će zajednički potpisati, i ujedno zahvalio RF i njenom predsedniku na podršci koju daju teritorijalnom integritetu Srbije i njenim naporima za pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM

Predsednik Srbije je u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom rekao da smo izuzetno zadovoljni razgovorom sa potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovim o pripremi posete šefa ruske države Srbiji. 

– Verujem da će njegova poseta do sada biti najplodonosnija i najplodotvornija u smislu i broja sporazuma i sadržine sporazuma, u različitim sferama društvenog života, koje ćemo zajednički da potpišemo – naglasio je Vučić.

Kako je rekao, za Srbiju su od izuzetnog značaja energetika, infrastrukturni projekti kao i inovativne tehnologija, ali takođe i sve druge oblasti u kojima smo imali dobru saradnju, a u kojima možemo da napravimo pomake naviše.

– Još jedanput da se zahvalim i ruskom predsedniku i vama na podršci koju pružate srpskom narodu i Srbiji i u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i što podražavate naše napore za postizanje kompromisnog rešenja, a ne rešenja koje bi nastalo kao rezultat pritisakaka, ucena i jednostranih rešenja – istakao je Vučić.

Naglasio je još jednom da se sa velikom pažnjom i nestrpljenjem očekuje dolazak predsednika Rusije u Srbiju, uz uverenje da će to biti još jedan “beočug u lancu” naših veoma, veoma dobrih odnosa, bliskih, iskrenih prijateljskih i da ćemo imati priliku da nivo odnosa Srbije i Rusije podignemo za još jednu stepenicu i na još jedan viši nivo.

Vučić je čestitao ruskom narodu i državi pobedu u Velikom ratu, i ukazao da Srbi tu pobedu sa najvećim ponosom obeležavamo i pokazujemo pijetet prema našim žrtvama. 

– Mislim da je Srbija po broju žrtava verovatno prva ili druga zemlja proporcionalno broju stanovnika i teritoriji koju je obuhvatala, na savezničkoj strani naravno, i zato nas sve što se dogodi ili negira ili na bilo koji način umanjue žrtve našeg naroda, to posebno pogađa – rekao je predsednik Srbije.

– Zato želim – naglasio je predsednik Srbije – da se zahvalim na poštovanju koje ste ukazali prema srpskim žrtvama, a srpski narod i građani Srbije to itetako umeju da cene. 

Čepurin: Kao što vam je Putin rekao, Rusija je spremna na pomoć o KiM

Rusija je spremna za saradnju i pomoć u rešavanju kosovskog pitanja, poručio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

– Kao što je vama govorio naš predsednik (Vladimir Putin), sa naše strane postoji apsolutna spremnost za saradnju i pomoć u rešavanju tog jako važnog pitanja – rekao je Čepurin.

On je naveo da je Rusija zainteresovana za rešavanje kosovskog pitanja i da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pravni okvir koji treba da se poštuje prilikom traženja kompromisa.

Glavni problem je, navodi on, u tome što se briselski razgovori vode već šest godina, te da, dok je Srbija ispunila sve postignute dogovore, to se ne može reći za drugu stranu.

Čepurin je istakao primer Zajednice srpskih opština, koja još nije formirana, te dodao da se nada da će u tom smislu biti napretka.

Ruski ambasador smatra i da bi bilo dobro da se pomogne stranama u dijalogu koji se vodi u SB UN, podsetivši da će sutra biti održana sednica SB po tom pitanju. 

– Situacija je takva da zahteva još više pažnje od strane SB, redovne sastanke, a ne pokušaje da se smanji rasprava – rekao je Čepurin i dodao da će se u svakom slučaju očuvati određeni optimizam.

U obraćanjima Vučića i Čepurina, koja su bila otvorena za medije, ambasador Rusije je rekao i da je obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata značajan datum i da niko i ništa ne može da umanje doprinos Srba i srpskog naroda toj velikoj pobedi.

– Kada se kaže ”večna slava i pamjat” govori se o srpskim herojima u Velikom ratu – rekao je Čepurin.

On je istakao da je poseta Vladimira Putina Srbiji od velikog značaja za odnose dve zemlje, te da je usmerena na jačanje bilateralne saradnje u svim oblastima, pre svega u ekonomiji.

– Imamo dobre rezultate, ali uvek imamo mogućnost da se oni poboljšaju, pre svega u interesu naših naroda – rekao je Čepurin i dodao da redovni kontakti svedoče i o ličnim prijateljskim odnosima između šefova dve države.

To pokazuje i želju za saradnjom, uzajamnom pomoći i očuvanjem prijateljstva, zauvek, zaključio je Čepurin.

Related posts

Brže do lekara, manje gužve

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić na donatorskom koncertu u Tirani

Zorana Stekovic

Andrea Stojadinov osvojila je bronzanu medalju na džudo turniru u Mađarskoj

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija