2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

KRIHBAUM S VUČIĆEM: Predstavnik Bundestaga u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u zdanju na Andrićevom vencu sa predsedavajućim Odbora za evropske poslove Bundestaga i saradnikom Angele Merkel, Ginterom Krihbauom.

Vučić i Krihbaum razgovarali su o bilateralnim odnosima, dijalogu Beograda i Prištine i evropskom putu Srbije.

Vučić je naglasio da su odnosi dve zemlje veoma dobri, kao i da ih karakteriše značajna saradnja na svim poljima, istakavši da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU, kao i da je Srbija u potpunosti posvećena sprovođenju dugoročnih reformi.

Srpski predsednik zahvalio je na kontinuiranoj podršci Nemačke u procesu evropskih integracija Srbije.

Vučić je svog gosta obavestio o jednostranim potezima Prištine, odnosno s uvođenjem takse od deset odsto na sve proizvode iz Srbije i BiH.

Dvojica sagovornika saglasila su se da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i da je jedan od najvećih investitora u srpsku privredu i da je neophodno i dalje raditi na jačanju ekonomskih odnosa i trgovinske razmene.

Krihbaum je čestitao Vučiću na izvanrednim ekonomskim uspesima Srbije.

Visoki funkcioner nemačkih vladajućih demohrišćana (CDU) kancelarke Angele Merkel i od 2007. godine predsedavajući Odbora za evropske poslove Bundestaga, već dugi niz godina prati proces evropskih integracija Srbije.

Tim povodom je već nekoliko puta boravio u Srbiji, što “ukazuje na važnost koju Nemačka pridaje procesu evrointegracija Srbije kao i na široku podršku koju Nemačka, kao fer i pouzdan partner, pruža reformskom procesu u Srbiji”.

To je saopštila nemačka ambasada prilikom njegove poslednje posete u maju, kada je imao više sastanaka sa srpskim zvaničnicima.

Tada je, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, poručio da je Srbija na pravom putu, na kojem može da računa na podršku Berlina, ali i da EU neće da uvozi nerešene probleme.

Tada je rekao i da rado dolazi u Srbiju da se lično uveri kako je ovde, jer se ne oslanja samo na izveštaje iz Brisela i sa drugih mesta.

Krihbaum važi za kancelarkinog čoveka od poveranja koji, kako se veruje, uglavnom nosi poruku kancelarke Merkel, a nemački i mediji u regionu prozvali su ga “Merkelin jastreb”.

Krihbaum je otvoreno podržao kandidaturu Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima 2017. godine, rekavši da je aktuelni šef srpske države “simbol stabilnosti i konsekventnog evropskog puta Srbije”.

Današnja poseta Krihbauma na njegovom oficijelnom sajtu nije bila najavljena.

 

Related posts

U Muzeju otvorena izložba o Jovanu Erdeljanoviću

Katarina Popović

Predsednik Vučić: Dogovor sa Putinom spas za Srbiju

Miroslava Cvejin

Policija pronašla 110 ilegalnih migranata

Alba Jovanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija