18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Rumunska pravoslavna crkva proslavila Svetog velikomučenika Dimitrija

 

Rumunska pravoslavna crkva u Pančevu proslavila je svog zaštitnika – Svetog velikomučenika Dimitrija. Ovim povodom služena je svečana liturgija, kojoj je prisustvovao veliki broj vernika, kao i nekoliko sveštenika iz Rumunije. Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija proslavljen je u Rumunskoj pravoslavnoj crkvi u Pančevu. Tom prilikom, u prisustvu mnogobrojnih vernika ove parohije i gostiju, služena je svečana liturgija u čast ovog sveca. Sveštenici su podsetili vernike na žrtvu velikomučenika Dimitrija za Hrista i ukazali na važnost hrišćanske ljubavi i života.

Trudili smo se ovaj praznik proslavimo kao jedna zajednica. Veoma sam zadovoljan što vidim da su naši vernici u velikom broju došli da proslavljaju ovog velikog sveca. Raduje me činjenica da ove godine imamo vernike iz više rumunskih sela. To je dokaz da naša crkva skuplja Rumune ne samo iz Pančeva nego i iz svih drugih okolnih gradova i sela – rekao je sveštenik Rumunske crkve u Pančevu Mirča Muntean i napomenuo da samo kroz stradanje i trpljenje možemo da učvrstimo veru.

Rumunska crkva je ove godine dobila i novi ikonostas, zahvaljujući svešteniku, a crkva je dobila i novu fasadu zahvaljujući upravnim odborom eparhije.

Prema predanju, Sveti Dimitrije rođen je Solunu, a car Maksimilijan ga je postavio za vojvodu, nadajući se njegovoj odanosti u progonu hrišćana. Dželati su ga, kako je zapisano, zatekli u molitvi i iz daljine gađali kopljima, jer nisu smeli da mu priđu. Hrišćani su njegovo telo krišom sahranili, a na grobu su počela da se dešavaju čuda, pa su odlučili da na tom mestu podignu crkvu.

Related posts

Dragi lekari i sestre, mnogo vas volimo!

Nikoleta Dragaš

Bogata ponuda posnih proizvoda na Zelenoj pijaci

Jasmina Petkovic

Novi projekat Kancelarije za mlade ,,Moje mesto”

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija