22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić se sastao sa kolegom Micotakisom iz Grčke: Nema promene odluke o Kosovu! Puna podrška Srbiji!

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom grčke stranke Nove demokratije Kirijakosom Micotakisom.

Na pitanje kako komentariše fotografiju i susret Hašima Tačija sa Vladimirom Putinom predsednik Srbije je rekao da je on bio prisutan kod Trijumfalne kapije kada je Putin okrenuo leđa Tačiju i da ne zna kada se dogodila ta fotografija, i da je to više pitanje za Rusiju, ali da Rusija jeste uvek uz Srbiju i da on veruje da će oni biti i dalje uz našu zemlju, a takođe se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine.

– Dijalog će biti nastavljen svakako, ali tek onda kada Priština povuče svoje odluke. Mi ne možemo da učestvujemo u dijalogu kada oni krše sporazume koje su potpisali pre 12 godina. Nadam se da će i EU i svi oni koji su im pomagali u stvaranju nezavisnosti da utiču na to. Važna je odluka koju je doneo ENTSO-e, kupili smo vreme za Srbe na severu. Ostaje nam teško pitanje, a to je Interpol. Mi nemamo pomoć nekih sponzora, uzdamo se u se i u svoje kljuse – naveo je on.

Vučić je rekao da je Srbija uspela da izvuče najviše što može na različitim stranama sveta.

– Moj interes je Srbija i to što se vidim sa Trampom ne znači da će oni promeniti svoju politiku. Može Tači da juri Putina, on neće dobiti podršku od njega ni za šta osim za ono sa čim se Srbija slaže – kazao je Vučić.

Dvojica predsednika stranaka obratili su se javnosti nakon sastanka

– Razgovarali smo o saradnji između Srbije i Grčke, o saradnji između Nove demokratije i SNS-a. Razgovarali smo o tome kako i na koji način da pospešimo naše odnose. Zahvalio sam na podršci koju Micotakis pruža na podršci evropskom putu i zamolio sam da ta podrška bude još snažnija – naveo je Vučić nakon sastanka sa predsednikom grčke Nove demokratije Kirijakosom Micotakisom.

Kako kaže, veruje da će podršku integritetu Srbije od Grčke imati i u budućnosti.

– Razgovarali smo i o konkretnim načinima d unapredimo našu saradnju, o infrastrukturnim putevima, o izgradnji pruge Beograd-Solun. Razgovarali smo i o drugim važnim pitanjima. Zamolio sam Micotakisa da nam pomogne u konkretnim stvarima u narednom periodu, o glasanju za Interpol – kazao je Vučić.

Dodaje da su se dogovorili da se uzajamno podržavaju i da osnaže veze između dve stranke i dve zemlje.

– Napravićemo programe o podsticanju grčkih investitora u Srbiju. Sinoć smo imali prijateljsku večeru i nadam se da će gospodin Micotakis dolaziti češće u Srbiju – izjavio je Vučić.

Predsednik Nove demokratije ponovio je stav svoje zemlje o kosovskom pitanju i time izrazio podršku Srbiji.

-Ovo je drugi put da kao predsednik partije Nova demokratija posećujem Beograd i u to ime želim da kažem da je Srbija u grčkom narodu imala, da ima i da će imati iskrenog prijatelja. Grčka vidi Srbiju u EU. Želim da čestitam predsedniku Vučiću na hrabrim reformama i na velikom uspehu koji je postigao. Pre nekoliko godina građani su verovali da Srbija ne ide pravim putem, ali sada je ta činjenica promenjena, jer je on sproveo važne ekonomske reforme koje su promenile ta mišljenja. Smanjenje nezaposlenosti je ozbiljna mera koju ste sproveli i to je samo još jedan dokaz da imate rezultate, kao i moja partija i da pomažete društvu. Nije u našim namerama da promenimo stav što se tiče pitanja Kosova. Podržavamo dijalog Beograda i Prištine i smatramo da jednostrani potezi ne pomažu dijalogu, već potpomažu stvaranje loše amtmosfere i zato samo dijalog podržavamo svim svojim snagama – rekao je Micotakis.

Sastanak se održava u centralnom sedištu Srpske napredne stranke na Novom Beogradu. Sastanku prisustvuje i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i član Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimir Orlić.

Susret Vučića i Micotakisa nije prvi u njihovim karijerama. Tokom prošle posete Beogradu, predsednik grčke stranke Nove demokratije Kirijakos Micotakis čestitao je Srbiji što je uspela da sprovede hrabre reforme, koje ni sama Grčka nije mogla.

 

Related posts

Predsednik Vučić: Zahvalan sam Japancima jer su počeli da stižu u Vojvodinu, posebno u Srem i Bačku

Zorana Stekovic

Izložba pčelinjih proizvoda u petak na Trgu neolita

Nikoleta Dragaš

Svečano u Pančevu: Specijalna brigada obeležila slavu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija