18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

VEŽBA “VEK POBEDNIKA 1918-2018”! Predsednik Vučić: PONOSNI SMO NA SVOJU VOJSKU I OBEĆAVAM DA ĆE BITI – JOŠ MOĆNIJA!

Srbija obeležava stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu velikom vojnom vežbom “Vek pobednika”. Vežbi prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

12.35 – Predsednik Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije rekao da je presrećan zbog onoga što je video danas tokom vežbe “Vek pobednika”.

– Presrećan sam zbog onoga što smo danas videli i nigde kao u vojsci ne može da se vidi koliko rada je potrebno da bi se videli rezultati. Kada uporedimo sa 2013. godinom, vidi se da to nisu iste vojske – rekao je predsednik Vučić.

– Ovo radimo da bi mogli da sačuvamo slobodu i mir zemlje – rekao je Vučić na Pešteru, čestitajući svim prpadnicima Vojske Srbije koji su danas izveli vežbu na 10 lokacija u zemlji.

Kako kaže, vežba je bila veoma teška i zahtevna.

– Nismo imali nikakvih nesreća, momci su obavili posao na izvanredan način. Hvala svima – rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da će nastaviti ulaganja u Vojsku Srbije i da će se do kraja 2019. godine videti ogroman napredak.

Podvukao je i da će Srbija do marta naredne godine imati ukupno 14 Migova 29.

– Presrećan sam zbog onoga što smo danas videli. Nigde kao u vojsci nije potrebno vreme da se vidi uložen, trud, napor i finansijska sredstva. Kada uporedimo ono što smo imali 2013. godine i danas – to prosto nisu iste vojske – poručio je Vučić.

Kako je rekao, krajem 2019. videće se ogroman napredak u vojsci, jer najviše sredstava od oržuja i oruđa stiže početkom i polovinom sledećer godine.

– Time Srbija pokazuje da čuva sebe i da može da unapredi svoju vojsku – poručio je Vučić.

Kako je rekao, danas je viđeno osam Migova 29, od 10 koliko ih imamo, a do kraja marta Srbija će ih imati ukupno 14.

– A nikada pet nismo mogli da dignemo u vazduh – primetio je Vučić.

Poručio je da sve to radimo da bismo mogli da sačuvamo slobodu, nezavisnost i mir.

– Nije oružje tu da bismo bismo ga upotrebili. Vojnici moraju da budu spremni da ga, ne daj bože, upotrebe, ali imamo ga i unapređujemo armiju, pre svega, zbog činjenice da armija vrši preventivni uticaj i da svako razmišlja kakav bi odgovor Srbije bio u slučaju eventualnog napada – poručio je predsednik Srbije.

Napomenuo je i da će država nastaviti da radi sve da vojska živi bolje, da povećava plate, gradi stanove, ali i da pomaže onima koji su već uzeli stambene kredite.

– I penzioneri danas i sutra dobijaju najviše penzije, a to smo uspeli zahvaljujući teškim reformama. U svim oblastima vidi se napredak i boljitak – rekao je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je predsedniku Srbije, načelniku Geenralštaba i svim oficirima i vojnicima na uspešno organizovanoj vežbi.

– Da bi se sačuvao mir, za to Srbija mora da ima razvijene moćne oružane snage. To kod nas izaziva ponos. Želim uspeh u radu Vojsci Srbije i da na ovom prostoru trajno vlada mir – poručio je Dodik.

12.30 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao odobrenje da vežba “Borbena grupa u maršu sa prelaskom u napad” bude završena. U veoma složenim uslovima vežba je završena uspešno.

11.50 – Počela vežba “Borbena grupa u maršu sa prelaskom u napad” 

Brigadni general Željko Kuzmanović dao znak, za početak vežbe na Pešteru.

Na vežbi je angažovano oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava i demonstrirana dejstva lovačke avijacije, lovačko-bombarderske avijacije, artiljerijskih sredstava i tenkova, uz korišćenje borbenih sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije.

Vežbu izvodi Druga brigada Kopnene vojske, u sadejstvu sa Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Borbena grupa je dobila zadatak da se prikupi u Novom Pazaru i izvrši marš pravcem Novi Pazar – Duga poljana – Buđevo, a u toku marša izviđačka avijacija izvršila je izviđanje pravca snaga iz vazdušnog prostora, sa privremeno posednutih vatrenih položaja.

Nakon toga, tri OIA BRDM-2 u sastavu čeonu patrole naišli su na BOs neprijatelja u rejonu Polje, gde je došlo do međusobnog razmenjivanja vatre. Posade OIA BRDM-2 izvele su bojno gađanje po temi “BRDM-2 u napadu.

U okviru vežbe izvedena je i borba za prevlast u vazdušnom prostoru u kojem su učestvovali migovi 29, nakon kojeg je izvršeno posedanje vatrenog položaja u podnožju Vetrenog brda.

Izvedena je i vazduhoplovna – vatrena priprema napada aviona JNJ -22 ORAO, nakon čijeg dejstva su se vršila bojna gađanja i artiljerijska bojna gađanja.

Mehanizovanim vodom iz rejona Rudov kamen, POLO-om M83 iz rejona Dobro brdo, kao i voda 40 mm PASARS realizovali su bojno gađanje sa MB82mm, odeljenjem BGA i dalekometnom puškom.

Dejstvom tenkovskim topovima, mitraljezima i streljačkim naoružanjem nastavljena je borba po dubini neprijateljeve odbrane i ovladalo se rejonom odbrane vodova druge linije neprijatelja.

Nastupile su i jedinice tenkovskih topova, nakon čega je izvršena vatrena priprema juriša dejstvom iz svog raspoloživog naoružanja – mitraljeza, spregnutih mitraljeza, streljačkog naoružanja i ručnih raketnih bacača, nakon čega je nastupilo gonjenje neprijatelja i zaštita snaga VaP-a, kao i udar na neprijatelja taktičkim nuklearnim udarom po rejonu mehanizovane čete u gonjenju, čime je vežba završena.

Na ovoj vežbi, koja je izvedena u čast obeležavanja 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, bilo je angažovano oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava.

Angažovana sredstva ratne tehnike korišćene na vežbi na Pešteru su tenk M84, borbeno vozilo pešadije M80, samohodna haubica 122 mm “Gvozdika”, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM – 2, višecevni lanser raketa “Oganj”, radar “Žirafa”, kao i sredstva koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, “Pasars” i haubica 155mm B52 “Nora”. 

Iz sastava RV i PVO na vežbi učestvuju MIG-29, ORAO J22, helikopteri “Gama”, MI-8, sistem KUB i radar AN TPS – 70.

U najkompeksnijoj vežbi učestvuje 111 borbenih sistema.

11.27 –  Najviši državni predstavnici Srbije stigli su na Pešter, a sa Aleksandrom Vučićem, premijerkom Brnabić i ministrima, vežbu će posmatrati i novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ali i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

11.05  – Na poligonu “Orešac” Vojna policija izvela je protivterorističku operaciju

Više od 150 pripadnika Petog bataljona Vojne policije izvodi protivterorističku operaciju realizacijom posedanja linije šire blokade, pretrage terena, okruženja terorističke grupe, napada na terorističku grupu i potere za odbeglim teroristima.

Na vežbi po temi „Bataljon Vojne policije u blokadi, okruženju i uništenju terorističke grupe“ upotrebljene su jedinice na borbenim vozilima Vojne policije M-86 sa kojih nišandžije dejstvuju iz mitraljeza M-86. Dejstvuju snajperski parovi, strelci sa automatskim puškama, automatima i pištoljima.

10.45 – Na poligonu “Borovac” kod Bujanovca počela pokazna vežba

Na vojnom kompleksu “Borovac” kod Bujanovca, počela je pokazna vežba koju izvode pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije. Na vežbi je angažovano oko 1.000 vojnika i 100 borbenih sredstava. Nosilac vežbe je Četvrta brigada, a komandant je brigadni general Slobodan Stopa.

Na vojnom kompleksu “Borovac” kod Bujanovca, počela je pokazna vežba koju izvode pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije-FOTO: Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Cilj vežbe je da prikaže obučenost snaga za reagovanje u izvođenju taktičkih radnji i postupaka u toku izvođenja operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću. Težiše je na prikazu obučenosti snaga za komandovanje u radu na donošenju odluke, pripremi za organizovanje operacije i komandovanju jedinicama u operaciji.

10.30 – Aleksandar Vučić i njegova delegacija uputili su se ka Pešteru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se ka Privremenom poligonu Pešter gde će pristutvovati izvođenju druge vežbe, a nakon njenog završetka obratiće je javnosti gde će izneti nove impresije i planove koji će se naći pred Vojskom Srbije.

U čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu u Srbiji se danas održava velika vojna vežba “Vek pobednika 1918-2018” u kojoj učestvuje 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa oko 645 borbenih sistema. Prikazu borbene gotovosti prisustvuje predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić kao i državni i vojni vrh Srbije.

10.20 –  Niko u regionu ne može da se poredi sa Vojskom Srbije, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je prisustvovao vojnoj vežbi koja je izvedena na Pasuljanskim livadama, i najavio nova ulaganja u Vojsku Srbije, kako u naoružanju i opremi, tako i u podizanju standarda njenih pripadnika. 

Vučić je podsetio da je VosjLa Srbije, kada je on preuzeo resor odbrane, 2012. godine, imala jedan neispravan Mig 29, a da ih je danas letelo osam, da ih ima10, a da će do kraja 2019. Vijska Srbije imati i svih 14 letelica u svom sastavu. 

Naveo je da se danas moglo videti 100 tenkova, haubica Nora koja “tuče” po prvi put, helikopteri, izviđači koji su tako obučeni da se nisu mogli primetiti ni kada im se prišlo na manje od 10 metara. . . i naglasio da u današnoj vežbi na deset lokacija učestvuje 8.000 vojnika, svi iz aktivnog sastava. 

Što se tenkova tiče, dodao je, problem je bio u posadama, a sada ih ima 100, takođe svi u aktivnom sastavu.

– Tenkove će videti Sremci, Banaćani, 13 će ih preći inženjerijski most između Titela i Perleza, i kroz Kraljevo, a na Pešteru će ih biti 25, koji deluju jedinstveno kao četa u napadu – dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, generali su pripremili vežbu tako da artiljerija tuče bojevom municijom preko tenkova. 

– Zadovoljan sam kako je Mojsilović pripremio kopnenu vojsku – rekao je Vučić.

On je ukazao na potrebu daljeg jačanja ratnog vazduhoplovstva, a naročito protivvazduhoplovne odbrane, ali i dodao i da očekujemo još oklopnih vozila i tenkova iz sporazuma sa RF, ali i da radimo na našim oklopnjacima te naveo da je danas dejstvovao i “Lazar 3”. 

Međutim, ukazao je da se mora rešiti pitanje opreme, čizama kojih mora biti više od dva para, zatim uniformi, majica…i podvukao da će i to sve brzo biti rešeno, uz angažman i napore Vlade Srbije.

Vojska će imati i novi dizajn uniformi, rekao je i istakao da Jumko radi u tri smene.

10.15 –  Predsednik Vučić obratio se posle obilaska tehničkog zbora prisurnim oficirima i pripadnicima Vojske Srbije:

– Pre svega hoću da vam čestitam na angažmanu i da vam se zahvalim zbog ljubavi prema otadžbini Srbiji i da vam čestitam na obučenosti. Sve od opreme što nedostaje za vas mi ćemo u 2019. da nabavimo po ubrzanom tempu, sledi vam povećanje plate od 9 posto, a pomoći ćemo oko stambenih problema.  Videli ste naše avione, osam “migova 29”, a svaki vredi više od 50 miliona evra. Stižu uskoro i helikopteri Mi-35, tri komada, i nešto o čemu još ne mogu da pričam. Ali nesrećan sam kad vidim da nemate još po dva para uniformi i čizama, ali mi ćemo i to rešiti – rekao je predsednik Vučić.

10.10 – Izviđački organi demonstriraju neutralisanje neprijatelja

Počeo je prikaz dejstava izviđačkih organa u različitim uslovima. Predsednik Vučić obilazi teren gde deluje izviđačka patrola i neutrališe neprijatelja. Od zarobljenih se prikupljaju obaveštajni podaci.

9.55 – Posle završenog vojnog prikaza na poligonu, predsednik Srbije je krenuo u obilazak tehničkog zbora, kako bi video novu vojnu opremu, kao i oklopna vozila koji su nabavljeni u okviru projekta 1500.

Od balističke opreme tu su komplet balističke opreme “0” serije čiji je proizvođač JUMKO Vranje. Od naoružanja izloženi su pištolj 9mm GLOCK 17, puška automatska 5,56mm G36C, puška automatska 5,56mm HK 416, puška automatska 5,56mm SCAR L ckuc, puška automatska 5,56mm SCAR L std i puškomitraljez 5,56mm FN MINIMI.

U optoelektronskim sredstvima su binokular dvogled pasivni „DVS-8“, laserski daljinomer dnevno/noćni “MOSCITO”, termovizijska kamera multifunkcijska “JIM UC” i kamera termovizijska “Flir Recon B9”.

Tu je i više sredstava protivdiverzantske zaštite, kao što je detektor eksploziva “NTJA-II”

9.44 – Uspešno završen prvi deo vežbe “Vek pobednika 1918 – 2018”.

Vežbu “Borbena grupa u napadu”, koja je počela u tačno u 9.15, komentarisao je rukovodilac vežbe pukovnik Slađan Stamenković, komandant Treće brigade Kopnene vojske.

Nosilac vežbe je bila Treća brigada Kopnene vojske, a sadejstvuju Mešovita artiljerijska brigada i 98. i 204. vazduhoplovna brigada iz sastava Ratnog vazduhoplovstva.

Na vežbi po temi “Borbena grupa u napadu“ na ovom poligonu angažovano je oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava. U toku je izvođenje vežbe i prikaz sadejstva avijacije, tehničkih i oklopnih jedinica, kao i ostalih jedinica koje učestvuju u vežbi.

8.30 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na vojni poligon Pasuljanske livade, gde će ga dočekati ministar odbrane Aleksandar Vulin kako bi se obavila svečana ceremonija i označio početak vežbe.

Na Pasuljanskim livadama prisutno je preko 150 zvanica, koje će sa predsednikom posmatrati vežbu koja će trajati 50 minuta, nakon čega će zvanicama biti predstavljano naoružanje.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je na Pasuljanske livade, gde su ga dočekali premijerka Ana Brnabić, ministri odbrane Aleksandar Vulin i unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, kao i direktor BIA Bratislav Gašić, kako bi se obavila svečana ceremonija i održao prikaz vežbe “Borbena grupa u napadu”.

Predsednika i vrhovnog vojnog komandanta Vojske Srbije dočekao je svečani stroje Garde, a komandant Kopnene vojske Milosav Simović predao raport. Posle toga dat je signal za početak vežbe.

 

 

Related posts

Krizni štab: Školski raspust ostaje od 31. decembra

Miroslava Cvejin

Nove mere Vlade u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19

Jelena Obradović

Požar na njivama, gore strnjike

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija