2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

VEŽBA “VEK POBEDNIKA 1918-2018”! Predsednik Srbije čestitao učesnicima vežbe “Borbena grupa u napadu“!

Srbija obeležava stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu velikom vojnom vežbom “Vek pobednika”. Vežbi prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

U čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu u Srbiji se danas održava velika vojna vežba “Vek pobednika 1918-2018” u kojoj učestvuje 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa oko 645 borbenih sistema. Prikazu borbene gotovosti prisustvuje predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić kao i državni i vojni vrh Srbije.

Posle pokazne vežbe i obilaska poligona Pasuljanske livade, predsednik Srbije je rekao da je ovo istorijski trenutak za Srbiju.

On je izrazio zadovoljstvo prikazanim dejstvima i najavio još više savremenog naoružanja i još bolji standard pripadnika Vojske Srbije. Posebno je istakao da danas tokom vežbe artiljerija efektno tuče po ciljevima, da rakete pogađaju ciljeve, tenkovi u napadu deluju moćno, a srećan sam da čak 8.000 ljudi danas vežba i već vidimo koliko su spremni i osposobljeni.

– Videli smo prvi put u istoriji Srbije osam “migova 29” na našem nebu. Nikada to nismo imali i čini mi se da bismo još bolje mogli da branimo Srbiju uz još neke letilice – poručio je Vučić.

Predsednik Vučić obratio se posle obilaska tehničkog zbora prisurnim oficirima i pripadnicima Vojske Srbije:

– Pre svega hoću da vam čestitam na angažmanu i da vam se zahvalim zbog ljubavi prema otadžbini Srbiji i da vam čestitam na obučenosti. Sve od opreme što nedostaje za vas mi ćemo u 2019. da nabavimo po ubrzanom tempu, sledi vam povećanje plate od 9 posto, a pomoći ćemo oko stambenih problema.  Videli ste naše avione, osam “migova 29”, a svaki vredi više od 50 miliona evra. Stižu uskoro i helikopteri Mi-35, tri komada, i nešto o čemu još ne mogu da pričam. Ali nesrećan sam kad vidim da nemate još po dva para uniformi i čizama, ali mi ćemo i to rešiti – rekao je predsednik Vučić.

Počeo je prikaz dejstava izviđačkih organa u različitim uslovima. Predsednik Vučić obilazi teren gde deluje izviđačka patrola i neutrališe neprijatelja. Od zarobljenih se prikupljaju obaveštajni podaci.

Posle završenog vojnog prikaza na poligonu, predsednik Srbije je krenuo u obilazak tehničkog zbora, kako bi video novu vojnu opremu, kao i oklopna vozila koji su nabavljeni u okviru projekta 1500.

Od balističke opreme tu su komplet balističke opreme “0” serije čiji je proizvođač JUMKO Vranje. Od naoružanja izloženi su pištolj 9mm GLOCK 17, puška automatska 5,56mm G36C, puška automatska 5,56mm HK 416, puška automatska 5,56mm SCAR L ckuc, puška automatska 5,56mm SCAR L std i puškomitraljez 5,56mm FN MINIMI.

U optoelektronskim sredstvima su binokular dvogled pasivni „DVS-8“, laserski daljinomer dnevno/noćni “MOSCITO”, termovizijska kamera multifunkcijska “JIM UC” i kamera termovizijska “Flir Recon B9”.

Tu je i više sredstava protivdiverzantske zaštite, kao što je detektor eksploziva “NTJA-II”

Vežbu “Borbena grupa u napadu”, koja je počela u tačno u 9.15, komentarisao je rukovodilac vežbe pukovnik Slađan Stamenković, komandant Treće brigade Kopnene vojske.

Nosilac vežbe je bila Treća brigada Kopnene vojske, a sadejstvuju Mešovita artiljerijska brigada i 98. i 204. vazduhoplovna brigada iz sastava Ratnog vazduhoplovstva.

Na vežbi po temi “Borbena grupa u napadu“ na ovom poligonu angažovano je oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava. U toku je izvođenje vežbe i prikaz sadejstva avijacije, tehničkih i oklopnih jedinica, kao i ostalih jedinica koje učestvuju u vežbi.

8.30 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na vojni poligon Pasuljanske livade, gde će ga dočekati ministar odbrane Aleksandar Vulin kako bi se obavila svečana ceremonija i označio početak vežbe.

Na Pasuljanskim livadama prisutno je preko 150 zvanica, koje će sa predsednikom posmatrati vežbu koja će trajati 50 minuta, nakon čega će zvanicama biti predstavljano naoružanje.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je na Pasuljanske livade, gde su ga dočekali premijerka Ana Brnabić, ministri odbrane Aleksandar Vulin i unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, kao i direktor BIA Bratislav Gašić, kako bi se obavila svečana ceremonija i održao prikaz vežbe “Borbena grupa u napadu”.

Predsednika i vrhovnog vojnog komandanta Vojske Srbije dočekao je svečani stroje Garde, a komandant Kopnene vojske Milosav Simović predao raport. Posle toga dat je signal za početak vežbe.

Related posts

Dokazane malverzacije: Jeremićev pajtos Patrik Ho proglašen krivim, evo koliko godina zatvora ga čeka!

Mica Milakov

U Srbiji 218 pozitivnih na korona virus

Vanja Vićentić

POHOD KA TITULI “Železničar” protiv “Kozare” u nedelju

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija