27. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Na Vojničkom groblju u Kovinu parastos žrtvama Velikog rata

U Kovinu je obeležena stogodošinjica završetka Prvog svetskog rata. Vence na spomenik palim borcima u Velikom ratu položili su predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturno nasleđe, Opštine Kovin, ambasada Austrije i Mađarske, Udurženja potomaka i poštovalaca palih boraca u ratovima od 1912. do 1918, kovinskog Crvenog krsta, Srpske napredne stranke, Saveza vojvođanskih Mađara i Predškolske ustanove „Naša radost“.

Predsednica opštine Kovin Sanja Petrović, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe dr Milan Micić i predsednik SO Kovin Zoran Bradanji, predstavnici Srpske napredne stranke, Saveza vojvođanskih Mađara i Udruženja potomaka i poštovalaca palih boraca u ratovima od 1912. do 1918. položili su vence na spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu na kovinskom groblju. Svečanost je organizovana povodom stogodišnjice oslobođenja ovog mesta u Velikom ratu.

Na Vojničkom groblju u Kovinu sahranjeni su stradali borci srpske, austrougarske i nemačke vojske, pa su parastos održali sveštenici Srpske pravoslavne, a potom i Rimokatoličke crkve. Vence su položili i predstavnici ambasada Mađarske i Austrije.

Na kraju svečanosti prisutni su odali poštu kraj obnovljenog spomenika internircima i vojnicima stradalim u velikom požaru u tranzitnom logoru Svilara u Kovinu krajem Velikog rata.

Related posts

Raspisan oglas za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Zorana Stekovic

RIK dodelio mandate poslanicima

Katarina Popović

Posle pet decenija u Pančevu se renovira vodovodna mreža u dužini od preko 24 kilometara

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija