20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

BRUKA, BRE! Udruženje novinara Srbije PODRŽALO skaradnu karikaturu “Danasa” i optužilo vlast za TOTALITARIZAM (?!)

Verovali ili ne, Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas, povodom reakcija Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinske vlade na naslovnu stranu lista Danas, da karikature mogu da osude “jedino totalitarne ideologije i pojedinci koji ne razumeju ovaj vid novinarskog izražavanja”?!

Tako je UNS, pravdajući se da su karikature poput one Predraga Koraksića objavljene na naslovnoj strani Danasa – “satirični novinarski žanr”, apsolutno i nedvosmisleno stao na stranu Đilasa, Jeremića i njihove klike, ali i podržao Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) koji su danas zatražili da ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i državni sekretar Aleksandar Gajović budu hitno smenjeni posle saopštenja tog resora u vezi naslovne strana lista “Danas”, i upozorili da će se u suprotnom povući iz dijaloga sa vlašću.

Da bruka i sramota budu veće, UNS je u saopštenju ocenio da Pokrajinska vlada koja je od uredništva tog lista zatražila izvinjenje za “sraman čin”, treba da se izvini javnosti zbog nerazumevanja satire, karikature i demokratije u Srbiji”.

UNS je naveo i da naslov teksta “Kroz usta Martinovića govori predsednik Vučić”, ilustrovanog pomenutom karikaturom, predstavlja stavove sagovornika koji su komentarisali optužbe narodnih poslanika Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića da list Danas “vodi harangu protiv SNS i nedužnih ljudi, nezabeleženu još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera”.

Da podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je ranije danas karikaturu Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani dnevnog lista Danas i ocenilo da se tom karikaturom “u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst” direktno ili indirektno stavljaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

Na naslovnoj strani lista je karikatura na kojoj lider nemačkih nacista Adolf Hitler i ministar njegove propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

“Ministarstvo kulture i informisanja ujedno smatra da je kada je reč o naslovnim stranama, karikaturama i satiri, neophodno imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list ‘Danas’ nije poštovao”, navodi se u saopštenju.

Related posts

Vučić: Nove investicije u Valjevu, nova era za taj grad

Nikoleta Dragaš

Suđenje: Obradović tužio Vesića za povredu časti i ugleda

Nikoleta Dragaš

CLASSIC FEST: Violinista Daniel Roland specijalni gost

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija