1. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Izložba “Oslobođenje Pančeva 1918.” u Narodnom muzeju

U pančevačkom Narodnom muzeju otvorena je izložba “Oslobođenje Pančeva 1918. godine” autora Srđana Božovića. Autor kroz fotografije, slike, biografije i predmete iz perioda Velikog rata posetiocima izložbe dočarava kako je naš grad izgledao u tom periodu.

Uoči Dana grada u Narodnom muzeju je otvorena izložba “Oslobođenje Pančeva 1918. godine”. Poseban značaj ovogodišnji 8. novembar ima jer je na taj dan, pre tačno 100 godina komanda srpske vojske izdala naređenje za oslobađanje Pančeva. Srđan Božović, autor zložbe, koji je predmetima, oružem i oruđem, ali i fotografijama, slikama i biografijama iz tog perioda posetiocima prikazao život Pančeva tokom i krajem Prvog svetskog, ili Velikog rata, navodi da u noći, kada je srpska vojska ušla u Pančevo, nije bilo žrtava. Pančevo je oslobođeno bez krvoprolića.

Izložbu je svečano otvorio član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar, uz želju da rat ubuduće gledamo samo na ovakvim izložbama, kao deo naše istorije, a da prosperitet dožive neke kvalitetnije stvari, poput nauke i kulture.

Pored predmeta u Muzeju su izložena i originalna dokumenta, obaveštenja austrougarske, govori oficira srpske vojske i naslovi novina iz tog vremena.

Related posts

Najmlađi Novoseljani dobili igralište

Katarina Popović

Edukacija mladih: Koliko je važna prevencija?

Nikoleta Dragaš

Pojačana kontrola saobraćaja!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija